Procurorii DNA Constanța au dispus trimiterea în judecată a zece inculpați care au prejudiciat bugetul de stat cu peste 31 milioane de euro, se arată într-un comunicat al instituției din 20 februarie 2019.

Peter Attila Racz, Laszlo Galambosz și Pompiliu Ristin au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

Radu Nemeș, Răzvan Florin Capră, Nicolae Neacșu, Florinel Andrescu, Zsombor Csaszar-Pal, Romulus Șoldan și Răzvan Mihai Olteanu, pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

Conform rechizitoriului, în perioada 04.10.2005 – 21.12.2007, Racz, Galambosz și Ristin au achiziționat în regim scutit de la plata accizelor 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) și combustibil lichid pentru centrale termice.

Pentru a justifica utilizarea motorinei în scopul declarat și ascunderii destinației reale a acesteia, cei trei au evidențiat în actele contabile operațiuni comerciale care atestau în mod nereal achiziția unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obținere a produsului finit.

Cu ajutorul celorlalți șapte inculpați, motorina achiziționată în regim scutit de la plata accizei era comercializată către benzinării din țară prin intermediul unor firme fantomă.

Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro.

Pentru a nu fi descoperită activitatea infracțională, în vara anului 2007 au fost arse toate documentele contabile ale societății în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanța.

„Menționăm că inculpatul Nemeș Radu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare”, se mai arată în comunicatul DNA.

Radu Nemeș este cunoscut drept „Regele Motorinei” și în 2014 a fost arestat împreună cu soția lui în SUA în urma unei operațiuni a FBI.

Nemeș a fost trimis în judecată într-un dosar în care prejudiciul a fost de 56 de milioane de euro.

Alături de el au mai fost trimiși în judecată pentru pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinirea unui unui grup infracţional organizat: Sorin Blejnar, fost șef ANAF; Viorel Comăniță, directorul Vămilor; și Dan Florin Secăreanu, ofițer de poliție în cadrul Direcției Generale de Informații și Protecție Internă din Ministerul de Interne.

Pe lângă ei, a mai fost trimis în judecată în 2014 și Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Blejnar. Marta este în prezent dispărut și dat în urmărire.

Rolul lui, susține DNA, era să asigure grupului condus de Nemeș legătura cu funcţionari publici pentru proteja interesele organizației infracționale.

Fostul șef de cabinet a mai realizat demersuri la cererea lui Nemeş Radu pentru a influența procedura de numire a unor funcţionari pentru ca activitatea evazionistă să se poată desfăşura netulburată.

Soții Nemeş dețineau într-un orășel din statul Washington mai multe terenuri şi proprietăţi și o reședință estimată la  trei milioane de dolari.

În timpul operațiunii de arestare, FBI a descoperit și un buncăr de 2.000 mp care avea mai multe dormitoare, un living, băi, bucătărie și generatoare de curent electric.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?