Skip to content

Rețea de trafic de migranți, destructurată de autoritățile din România și Germania

tineri ținuți sclavi

Procurorii DIICOT din Timișoara în cooperare cu autoritățile judiciare din Germania au destructurat un grup infracțional care se ocupa cu traficul de migranți. Au fost efectuate 12 percheziții domiciliare în județele Timiș și Arad.

Anchetatorii au suspiciunea că anul trecut s-a constituit în Timiș o grupare care avea ca scop racolarea, îndrumarea, cazarea și transportul de migranți din Orientul Mijlociu și Asia către state din vestul Europei. Membrii acestui grup făceau parte dintr-o vastă rețea de trafic de migranți constituită la nivel european, respectiv Turcia – Bulgaria – Serbia – România – Ungaria – Austria – Germania.

Migranții erau introduși fraudulos în România din Serbia și transportați până în Timișoara. Aici erau cazați la diferite pensiuni din zonă până când era organizată trecerea frontierei cu Ungaria și transportul către destinațiile finale, în special Germania.

AVERTISMENT al Poliției de Frontieră Română: Nu facilitați trecerea ilegală a frontierei de stat, infracțiunea se pedepsește cu închisoare

Gruparea folosea pentru transportul migranților autoturisme înmatriculate în alte țări pentru a fi cât mai greu de verificat. În fiecare țară în care grupul avea membri liderul zonal era un cetățean de origine arabă. Acești lideri comunicau numai prin internet pentru a evita apelurile telefonice directe.

Liderii din Serbia și România stabileau în prealabil data și ora aproximativă când un grup de migranți urma să fie trecut peste frontieră. Liderul din România lua legătura cu unul cei care se ocupau de transport pentru ca migranții să fie preluați imediat ce au trecut granița.

Migranții erau instruiți să-și închidă telefoanele mobile în timp ce tranzitau frontiera de stat, pentru a nu se înregistra nicio locație în memoria acestora, telefoanele fiind repornite doar după traversarea frontierei. De asemenea, li se recomanda ca în situația în care erau depistați de către autorități să își reseteze mobilele pentru a reveni la configurările din fabrică.

Odată ajunși în România, migranții erau cazați la diferite pensiuni din Timișoara unde nu le erau solicitate documente de identitate. Nu exista niciun risc pentru migranți chiar dacă ar fi fost depistați de autorități. Erau în prealabil învățați ce atitudine să adopte în astfel de cazuri: să solicite azil în România, să ceară un interpret de limbă maternă , știut fiind faptul că pentru limbile rare cum ar fi urdu, pashtu nu se găsesc interpreți, astfel că cercetările sunt îngreunate.

Totodată,  migranților li se spunea să dea declarații cât mai scurte despre cum au ajuns în România. Dacă cereau azil, știau că procedura soluționarăă cererii poate dura câteva luni, astfel că puteau încerca să treacă în Ungaria. Sumele pe care migranții le plăteau erau de 4.000 – 5.000 de euro de persoană.

A fost constituit un centru de coordonare astfel încât acţiunea comună simultană desfăşurată de DIICOT şi autorităţile judiciare din Germania să poată avea succes. La acțiune au participat polițiștii de la Direcţia Operaţiuni Speciale, Direcțiia Generală Anticorupție, Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți , jandarmii Grupării Mobile ”Glad Voievod” Timișoara. Acțiunea a avut parte de sprijinul EUROPOL.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!