George Buruiană este un român care lucrează în Danemarca de cinci luni. Taie gresie care este folosită în stațiile de metrou din Copenhaga.
Muncește peste program, iar salariul este mai mic decât prevede legea în Danemarca, scriu jurnaliștii de la avisen.dk.
George muncește 65 de ore pe săptămână într-un depozit din Brøndby, lângă Copenhaga, câteodată până târziu în noapte.
„Muncim toată ziua și salariile sunt mici. Știu că sunt înșelat, dar nu pot face nimic”, le-a spus el zilele trecute reporterilor.
Pe lângă salariu, primește o diurnă 20 de zile într-o lună, fiecare fiind în cuantum de 60 de euro.
Alături de Buruiană mai lucrează între 60 și 100 de români și italieni. El spune că mulți dintre colegii săi se tem să vorbească despre condițiile de muncă.
„Dacă facem pauză, ne trimit acasă. Oamenii se tem să-și piardă salariile și locul de muncă și de aceea își țin gura-nchisă”, a explicat George jurnaliștilor.
Condițiile de cazare nu sunt bune, hrana este proastă și mulți se îmbolnăvesc des din această cauză.
Românul a mai declarat pentru sursa citată că are probleme cu spatele și gâtul din cauza programului prelungit de muncă.
Nu poate apela la un medic în Danemarca pentru că angajatorul nu are încheiată asigurare medicală.
Contractorul principal al șantierului este Copenhagen Metro Team. Directorul adjunct al acestuia, Sigurd Nissen-Petersen, a declarat că nu exclude să existe probleme la punctul de lucru din Brøndby.
„Luăm în serios aceste lucruri. Dacă există salarii mai mici sau încălcări ale contractului, ne vom ocupa imediat”, a precizat el.
Contractorul principal este responsabil pentru a verifica dacă sunt îndeplinite condițiile de muncă.
Sindicaliștii de la 3F care au fost la Brøndby au aflat că acolo există opt companii care nu lucrează conform contractului colectiv din Danemarca.
Firmele străine care-și desfășoară activitatea în Danemarca ar trebui să-și plătească muncitorii cu salariul similar cu cel pe care îl primește un danez.
Principiul este muncă egală, salarii egale.
Jurnaliștii de la avisen.dk au verificat fluturașul românului și au constatat că acesta primește 8,24 de euro pe oră.
În septembrie 2018 el a muncit 7,4 ore pe hârtie, însă în realitate au fost 11 ore.
Din fluturașului românului reiese că muncește pentru o firmă din Torino care este înregistrată sub numărul 11400960016.
Chiar dacă jurnaliștii danezi au șters codul fiscal al angajatorului lui George Buruiană din interiorul fluturașului, au uitat să facă acest lucru din antetul documentului.
Numărul menționat anterior corespunde firmei G.B. Traslochi S.r.l.s. (Bengos Translochi) din Torino care se ocupă cu servicii de mutări, curățenie și cu plasarea de salahori acolo unde este nevoie.
Istoria construcției metroului din Copenhaga este plină de scandaluri similare.
Firme italiene, irlandeze sau portugheze au fost găsite în neregulă în ceea ce privește salariile angajaților, plata orelor suplimentare, a sporului de noapte, sau concediului de odihnă.