Un cetățean român a fost condamnat și alți doi români au pledat vinovat miercuri, 30 octombrie, în instanța federală din Boston în legătură cu fraude cu carduri bancare comise în Massachusetts și alte state, inclusiv Connecticut, New York și Carolina de Sud.
Nicușor Bonculescu, în vârstă de 24 de ani, a fost condamnat la trei ani de închisoare și trei ani de eliberare supravegheată. Judecătorul i-a ordonat lui Bonculescu și să restituie 72.922 dolari.
În martie 2018, Bonculescu (foto) a pledat vinovat pentru fraude cu carduri bancare, utilizare de dispozitive de captare a datelor de pe carduri (skimming) și pentru furt agravat de identitate.
În cursul audierilor separate, Suedin Chiciu, în vârstă de 28 de ani, și Florinel Văduva, de 22 ani, s-au declarat vinovați pentru fraude cu carduri bancare și utilizare de dispozitive de captare. De asemenea, Văduva a pledat vinovat și pentru furt agravat de identitate.
Instanța a stabilit ședințele de pronunțare a sentințelor pe 19 ianuarie 2019. În mai 2017, Bonculescu, Văduva și alte doisprezece persoane au fost acuzate pentru fraude cu carduri bancare. În august 2018, Chiciu a fost adăugat la caz prin schimbarea încadrării juridice.
Inculpații, cu excepția unuia, au fost membri ai Hornea Crew (“Echipa Hornea”) condusă de Constantin Denis Hornea și de Ludemis Hornea și se ocupau cu skimming – obținerea în mod fraudulos a numerelor de carduri bancare și a PIN-urilor – și efectuau retrageri neautorizate din conturile bancare ale victimelor.
Într-o perioadă de 18 luni, Echipa a instalat dispozitive de captare și a efectuat retrageri neautorizate în șapte state, inclusiv în Massachusetts. Membrii echipajului au instalat dispozitive de captare a datelor de pe carduri în următoarele locații: Amherst, Bellingham, Billerica, Braintree, Chicopee, Quincy, Southwick, Waltham, Weymouth și Whately, Mass.; Enfield, Conn.; Columbia, Greenville, Greenwood, Mauldin și Saluda, S.C.; Savannah, Ga. și Yadkinville, NC.
Rețeaua a efectuat retrageri neautorizate la bancomate din aproximativ 29 de orașe din Massachusetts; șapte orașe din Connecticut; șase orașe din New York; Salem, N.H .; și Sumter, S.C.
Membrii echipei au transferat bani în Statele Unite, în România și China. Unele dintre aceste transferuri au fost destinate achiziționării dispozitivelor de captare (skimming) și a componentelor aferente din străinătate.
În mai 2018, liderul organizației infracționale, Constantin Denis Hornea, în vârstă de 23 de ani, și fratele său, Ludemis Hornea, în vârstă de 21 de ani, au fost condamnați.
Constantin Hornea a fost condamnat la 65 de luni de închisoare și trei ani de eliberare supravegheată. În plus, el trebuie să restituie păgubiților 242.141 de dolari și să plătească cheltuieli de judecată de 54.260 dolari.
Ludemis Hornea a fost condamnat la 42 de luni de închisoare și o perioadă de supraveghere de trei ani. Și el trebuie să restituie victimelor 57.422 dolari și să plătească cheltuieli de judecată de 11.124 dolari.