Skip to content

Român condamnat în SUA pentru trecere frauduloasă a frontierei. Ar fi vrut să cumpere alcool

Un român în vârstă de 30 de ani a fost arestat pe 31 martie în jurul orei 08.30 de polițiștii de frontieră americani. Marți, 3 aprilie, el a pledat vinovat la acuzația de trecere frauduloasă a frontierei, susțin jurnaliștii de la thecounty.me, citându-l pe avocatul românului.

Conform documentelor de la dosar, polițistul John Gaddis l-a găsit pe Novac Ciurar pe marginea unui drum, Lincoln Road din Hodgon, statul american Maine. La control, el a prezentat o copie a pașaportului și un document emis de guvernul canadian din care reieșea că ceruse protecție ca refugiat.

Avocatul lui Ciurar a spus că acesta vorbește română, franceză și puțin engleză și a declarat că clientul său a pledat vinovat pentru a evita să fie condamnat la ani grei de închisoare, ceea ce l-ar fi așteptat dacă și-ar fi susținut nevinovăția.

Polițiștii au găsit urmele lăsate de Ciurar în zăpadă și au stabilit că acesta ocolise o poartă și un gard pe care scria atât în engleză, cât și în franceză că acolo este frontieră.

Cei care trec ilegal frontiera în State Unite și atunci când sunt prinși pledează nevinovați stau două, trei luni în arest până când începe procesul.

În declarația dată anchetatorilor, Ciurar a declarat inițial că un prieten l-a lăsat acolo și i-a spus că are un loc de muncă pentru el la o herghelie din Hodgon. Salariul ar fi fost de 1.200 de dolari, plus cazare și masă.

Ulterior, și-a schimbat povestea și a susținut că prietenul i-a dat 40 de dolari să treacă granița în Maine, lângă Hodgon, să cumpere patru litri de alcool și să-l ducă înapoi în Canada.

Novac Ciurar a fost dus în la Tribunalul din Bangor unde judecătorii l-au condamnat la patru zile de detenție la închisoarea din Penobscot.

Polițistul John Gaddis a declarat că Ciurar nu figura în baza lor de date că ar mai fi trecut ilegal frontiera și că următorul pas va fi expluzarea acestuia în România sau Canada.