Românii trebuie să ceară executarea ANAF pentru neplata taxei auto

Deputatul PNL de Alba Florin Roman îndeamnă românii să ceară executarea silită a ANAF, conform unui comunicat de presă trimis de parlamentar Mediafax pe 10 ianuarie 2019.

Românii care aşteaptă recuperarea banilor pentru taxa auto şi au o hotărâre judecătorească definitivă să execute ANAF, inclusiv să solicite poprirea conturilor.

„În timp ce in guvernarea PSDragnea curge “lapte şi miere” cum ne informează premierul “devastat” al României, Viorica Dancilă, zeci de mii de români aşteaptă încă recuperarea banilor din taxa auto. Îi îndemn pe cei care au hotărâri judecătoreşti definitive sa se adreseze unui executor judecătoresc şi să execute ANAF, inclusiv să solicite poprirea conturilor”, se arată în comunicat.

Contravaloarea taxei auto trebuia achitată până in septembrie 2018, însă termenul a fost amânat pentru 1 iulie 2019.

Conform Mediafax, ministrul Finanţelor oferea asigurări că sumele vor fi plătite până la sfârşitul anului precedent.

Deputatul Forin Roman reaminteşte că inclusiv Comisia Europeană a cerut restituirea taxei auto până la sfârşitul anului trecut, dar totul a rămas la nivelul de promisiune din partea PSD.

„Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, dădea asigurări ca toate aceste sume vor fi plătite pana la sfârşitul anului. Numai ca PSDragnea a golit visteria ţării şi nu au mai fost bani pentru plata contravalorii taxei auto, o altă promisiune electorală a PSDragnea rămasă neonorată”, scrie deputatul.

Chiar dacă plăţile vor începe la 1 iulie 2019, va fi nevoie de cel puțin 6 – 9 luni până când toți românii care au solicitat restituirea taxei o vor primi efectiv.

Conform avocatnet.ro, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018, perioada de restituire a banilor se prelungește până pe 30 iunie 2019.

„După cum stabilește actul normativ menționat mai sus, perioadele de restituire sunt două: 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2019 – pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019 – pentru timbrul de mediu”, menționează aceeași sursă.

Proprietarii de mașini au putut cere și pe cale administrativă, nu numai în tribunal, restituirea oricăreia dintre fostele taxe auto până la 31 august 2018. Cererile depuse după această dată nu sunt luate în considerare.