Skip to content

Funcționari Romsilva cu funcții de conducere acționează contrar intereselor statului

Romsilva încalcă legea și monitorizează video persoanele indiscrete care îi cercetează activitatea. Cel puțin asta rezultă din demisia biologului Parcului Național Semenic – Cheile Carașului.

Teodora Șinculeț a atras atenția că Nicolae Ifca, directorul Parcului, utilizează discreționar camerele de monitorizare amplasate în teritoriu și folosește informațiile pentru a-și da frâu pasiunii de vânător.

Ifca, un individ care a picat examenul pentru șefia parcului chiar și când a candidat de unul singur, este acuzat că folosește camerele video pentru a monitoriza persoanele care intră în parc, încălcând legea privind stocarea datelor cu caracter personal.

Atunci când senatorul Mihai Goțiu a vizitat Parcul Național Semenic – Cheile Carașului a fost înregistrat video fără a i se aduce la cunoștință acest lucru. Filmarea a fost distribuită ulterior de directorul Ifca și altor persoane.

Teodora Șinculeț și-a luat diploma de licență în biologie la Universitatea din Timișoara în 1995. A absolvit și un curs postuniversitar organizat de Facultatea de Psihologie a aceleiași universități.

Până în 2004 a fost profesor de Biologie și a renunțat la cariera din învățământ pentru a lucra în Administrația Parcului Național Semenic – Cheile Carașului din cadrul Romsilva.

Nu avea de unde să știe ce greutăți va întâmpina și ce presiuni vor fi asupra ei pentru a închide ochii la neregulile Romsilva.

Timp de 14 ani a dus o luptă infernală văzută și nevăzută pentru a opri sau a reduce fenomenul exploatărilor forestiere în pădurile parcului național.

Toate atenționările și sesizările cu privire la neregulile și ilegalitățile din Administrația parcului național au fost trecute cu vederea de șefi.

Nu este singurul angajat al Parcului care a fost supus presiunilor șefilor atunci când au scos la iveală ilegalitățile comise în aria protejată.

Contraatacul Romsilva nu s-a lăsat așteptat.

A fost chemată la un interogatoriu cu cinci directori Romsilva; i s-a amenajat un birou într-un hol, fără lumină naturală; nu i s-a permis deplasarea în anumite zone ale parcului, în special unde se tăia pădurea; i s-a cerut de nenumărate ori demisia; directorul parcului Nicolae Ifca și-a pus subalternii să o urmărească.

Până la urmă nu a mai rezistat. Pe 10 decembrie 2018 și-a dat demisia „ca ultimă formă de protest în calitate de angajat al Romsilva, față de toate distrugerile parcului național, a ilegalităților instituționale și a nedreptăților față de angajații onești.”

Biologul Teodora Șinculeț într-una dintre cele 800 de peșteri ale Parcului Național Semenic – Cheile Carașului

Biologul a înșirat în demisie ilegalitățile pe care le-a observat și pe care le-a trimis șefilor Romsilva în speranța că aceștia vor face ceva.

„Fenomenul corupției este prezent cu precădere în domeniul forestier unde tăierea pădurilor din parcurile naționale a devenit un obiectiv al grupurilor cu ramnificații adânci în structura Romsilva.”

Parcul Național Semenic – Cheile Carașului este degradat sistematic prin exploatări forestiere extinse în cele mai valoroase ecosisteme ca efect al unui management defectuos deliberat, determinat de interese financiare, susține biologul.

 „Însăși instituția care a solicitat și primit spre administrare bunuri ale patrimoniului natural al țării este cea care în realitate dorește dispariția ariilor protejate cu scopul continuării exploatărilor forestiere în beneficiul propriu.”

Cele mai grave nereguli menționate sunt:

Nerespectarea cu consecințe deosebit de grave a contractului de administrare a parcului încheiat între Ministerul Mediului și Romsilva;

Eliminarea celor care doreau protejarea naturii și înlocuirea acestora cu persoane aflate în conflict de interese;

Avizarea a sute de exploatări forestiere în pădurile seculare, în zone de protecție specială.

Acordarea de prime salariale și măriri de salarii angajaților în mod discreționar, fiind avantajați angajații care au susținut exploatările forestiere.

Șeful Serviciului Arii Protejate din Romsilva, Mihai Dragoș, a ignorat sau mușamalizat degradări ale mediului, afectarea habitatelor, speciilor, ecosistemelor, dar și neregulile administrative grave, se mai arată în textul demisiei.

S-au construit ilegal pe teritoriul parcului un releu de telefonie mobilă, clădiri, o fermă, rețele de înaltă tensiune și un drum.

S-a tăiat o pădure de fag, ce trebuia protejată, veche de 130 de ani. Din dispoziția directorului Nicolae Ifca s-au tăiat ilegal mai mulți arbori în zone de conservare specială, iar rădăcinile au fost scoase pentru a se ascunde urmele.

Direcția Silvică Caraș – Severin și Administrația parcului național au făcut numeroase demersuri comune pentru desființarea a trei rezervații naturale.

Nu au fost luate măsurile legale privind arhivarea documentelor Administrației  astfel că a fost favorizată sau determinată pierderea și distrugerea de documente ale instituției;

Nu s-au luat măsuri împotriva hoților care jefuiesc peșterile și distrug ireversibil patrimoniul speologic.

Biologul Teodora Șinculeț a declarat în exclusivitate pentru News Romania că în mod cert va dezvălui în continuare ilegalitățile Romsilva.

Ea a explicat că Romsilva funcționează într-un mod dubios, similar fenomenului petrecut în Italia cu multă vreme în urmă când Mafia deținea controlul instituțiilor și justiției.

„Interesul mafiei pădurilor a câștigat bătălia de 14 ani. Îi asigur însă că nu vor câștiga războiul iar interesul statului pentru conservare va prima în final.”

„Știu extrem de bine mecanismele de funcționare a acesteia, acțiunile făcute la limita legii, acțiunile nelegale sau cele care creează aparența de legalitate. Cunosc funcționari silvici cu funcție de conducere sau de execuție care se joacă cu aplicarea legii și acționează contrar intereselor statului în ceea ce privește protecția resurselor naturale.”

„Există un centru de putere la vârful Romsilva care hotărăște până la cel mai de jos nivel în teritoriu cine să ocupe posturile de conducere, ce ordine trebuie să execute, cine trebuie să fie eliminat dacă devine incomod, ce presiuni să se facă asupra funcționarilor care sesizează nereguli iar lista poate continua”, a continuat Sinculeț.

Biologul a mai precizat că și la nivelele inferioare funcționează alte grupări și centre de influență care acționează în interes privat, contrar intereselor statului. În domeniul pădurilor, interesul statului nu mai este reprezentat de multă vreme.

„Romsilva nu are scrupule și încalcă orice principiu de conservare si protecție iar administrația nu este decât un instrument al legalizării hotărârilor luate de alții, de conducerea centralei Romsilva sau a Direcției Silvice Caraș-Severin.”

„În majoritatea parcurilor naționale și naturale au fost promovați și menținuți în funcții de conducere sau de execuție oameni incompetenți, fără experiență în conservare și administrare. Oameni obedienți, șantajabili, coruptibili care devin foarte ușor parte a unui mecanism prin care parcurile naționale se distrug legalizat.”

„Membrii Consiliului Științific ai Parcului, profesioniști ce au ținut piept presiunilor grupărilor din Romsilva care doreau exploatarea în parcul național au fost schimbați. Au devenit incomozi, o țintă pentru Șeful Serviciului Arii Protejate din RNP. Toți au fost înlocuiți la cererea Romsilva de către Ministerul Mediului prin semnătura Secretarului de Stat Erika Stanciu și puși în locul lor persoane loiale, fără expertiză științifică și care să voteze la comandă.”

Teodora Șinculeț a lucrat ani la rând ca specialist sau manager în cinci proiecte de conservare a mediului și spune că își adoră meseria, iubește natura și viața.

„Mă gândesc la toate viețuitoarele lipsite de apărare, care toate împreună înseamnă armonie iar noi ca oameni decidem pentru ele.”

Din punctul de vedere al biologului, angajații Romsilva cărora le pasă cu adevărat de parcuri naționale nu trebuie să devină marionete, să refuze executarea oricărei sarcini de serviciu contrare legii și să denunțe orice posibilă infracțiune comisă în instituție.

„Demnitatea și onestitatea lor poate salva parcurile naționale! Corupția, indolența, obediența le poate distruge!”