Skip to content

Rugăciuni pentru victimele din COLECTIV: ”A fost nevoie să moară oameni ca să ne dăm seama cât de coruptă este această clasă politică”

Aproximativ 100 de oameni s-au adunat, luni seară, în Piaţa Unirii, din Iaşi, pentru a ţine un moment de reculegere în memoria victimelor din Colectiv. În Cluj-Napoca, 60 de tineri au ascultat ultima piesă cântată în clubul din Bucureşti, iar la Sibiu, preoţii au ţinut o slujbă la Mitropolie în memoria celor decedaţi, informează Mediafax.ro.

Aproximativ 100 de persoane s-au adunat, luni seara, în Piata Unirii din Iaşi pentru a ţine un moment de reculegere în memoria victimelor din Colectiv. Au fost aprinse lumânări, iar cei care au venit au ţinut în mâini coli cu mesajul „Nu vom uita”.

Ieşenii au stat aproximativ o oră în linişte, fără să scandeze şi au spus, după momentele de reculegere, că nimic nu s-a schimbat în ultimii doi ani.

Printre cei care au venit să lase o floare sau să aprindă o lumânare au fost şi părinţi cu copiii în braţe.

Şi la Cluj-Napoca, peste 60 de persoane au participat, luni seară, la o comemorare a incendiului din clubul Colectiv.

Participanţii la eveniment s-au adunat pe Bulevardul Eroilor în jurul orei 18 având pancarte cu mesaje precum „Corupţia chiar ucide”, „Nouă ne pasă” şi „Omagiu pentru Colectiv” şi au audiat ultima piesă cântată în Clubul Colectiv înainte de incendiu „The way we die”.

Ei au aprins candele şi au adus flori în memoria victimelor de la Colectiv, după care au ţinut un moment de reculegere, trei tineri purtând măşti de gaze pe faţă.

Reprezentanţii grupului civic informal Umbrela Anticorupţie Cluj, organizatorul manifestării, au declarat că tragedia de la Colectiv a îndoliat România în urmă cu doi ani.

„Se împlinesc doi ani de la tragicul eveniment de la Colectiv, este important să ne aducem aminte de ce s-a întâmplat atunci, de cât de vulnerabili am fost atunci, cât de vulnerabili suntem acum în faţa unui sistem corupt. E important să ne aducem aminte şi să nu tăcem, să luăm atitudine”, a spus unul dintre organizatori.

Un tânăr prezent la comemorare a declarat că a dorit să îşi exprime dezaprobarea faţă de faptul că, la doi ani de la tragedie, procesul pe rol nu se judecă încă.

„În continuare suntem în pericol în spaţiile publice, iar dotările spitalelor, ale secţiilor de arşi în primul rând, nu s-au îmbunătăţit aproape deloc. La doi ani de la Colectiv nu avem încă vinovaţi, iar dacă s-ar întruni condiţii similare, probabil că tragedia s-ar produce din nou, la indigo. Avem nevoie de vinovaţi ca să ştim cum au greşit, pentru ca alţii să nu greşească la fel. Avem nevoie de vinovaţi pentru ca alţi oameni să nu mai moară în aceleaşi condiţii. Şi pentru ca morţii noştri să nu fi murit în zadar”, a spus acesta.

La Sibiu, cincizeci de oameni s-au dus într-un marş al tăcerii, din Piaţa Mare, la Catedrala Mitropolitană, iar preoţii s-au rugat pentru cei care i-au pierdut viaţa la Colectiv.

Preotul Constantin Necula a spus că seara aceasta este „una a aducerii aminte în genunchi şi poate e o vină comună, aceea că nu reuşim să fim mai buni şi mai atenţi la cei care îşi pun încrederea în noi”.

„Cu toţii am avut de învăţat, dar din nefericire vieţile copiilor s-au pierdut. Trebuie să păstrăm cu pace vieţile celor rămaşi. Îndrăznesc să spun că seara de astăzi este o seară a rugăciunii şi a aducerii aminte în genunchi şi poate e o vină comună, aceea că nu reuşim să fim mai buni şi mai atenţi la cei care îşi pun încrederea şi nădejdea în noi. Astăzi am mai învăţat o dată în plus că nu suntem trecuţi pe liste separate ca oameni, ci împreună alcătuim aceeaşi binecuvântare pentru vieţile noastre şi aceeaşi nădejde pentru viaţa viitoare”, a spus preotul.

Victimele tragediei de la Colectiv au fost comemorate la Galaţi, unde aproximativ 30 de oameni s-au adunat în faţa Palatului Administrativ din oraş.

„Nu s-a schimbat nimic în doi ani, depinde de noi să schimbăm. Datorită acestor tineri noi am ieşit în stradă, a fost nevoie să moară oameni ca să ne dăm seama cât de coruptă este această clasă politică. Îmi pare rău pentru aceşti tineri. Acum doi ani fetiţa mea îşi sărbătorea ziua într-un bar şi am hotărât ca în fiecare an să venim să aprindem o lumânare pentru aceşti tineri”, a povestit Nicolae Tofan, unul dintre participanţi.

Alţi gălăţeni au venit la manifestare din dorinţa de a-i găsi pe vinovaţii tragediei din 2015.

Să ne aducem aminte ce s-a întâmplat acum doi ani şi cu speranţa că ceva se va schimba, că vor fi găsiţi cei vinovaţi, nu avem nevoie neapărat să îi arătăm cu degetul, avem nevoie să recunoască că au greşit şi să nu se mai repete”, a spus un participant.

La doi ani de la tragedie, participanţii au aprins lumânări şi candele, iar pe trotuar au fost aşezate flori şi fotografii cu victimele incendiului.

Trei preoţi au ţinut o slujbă, iar câţiva gălăţeni au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor. Printre cei pomeniţi au fost şi doi tineri gălăţeni, ambii decedaţi din cauza arsurilor. Este vorba despre Valentina Florea, o gălăţeancă de 27 de ani şi Bogdan Claudiu Istrate, un tânăr de doar 22 de ani.

O manifestare asemănătoare a avut loc şi la Brăila, unde oamenii au organizat un marş în memoria victimelor.

În incendiul de la clubul bucureştean Colectiv au murit 65 de tineri, printre victime fiind doi tineri brăileni, Loredana Dărescu şi Andrei Bucă.

În urma incendiului de la Clubul Colectiv, din 30 noiembrie 2015, 64 de tineri şi-au pierdut viaţa, unul s-a sinucis, iar alţi 146 au fost răniţi.