RUSIA: Accesul la Facebook, blocat de Putin pentru „discriminarea presei rusești”

Președintele rus Vladimir Putin a intensificat vineri represiunea împotriva instituțiilor de presă și a persoanelor care nu reușesc să respecte linia Kremlinului cu privire la războiul Rusiei în Ucraina, blocând Facebook și Twitter și semnând un proiect de lege care incriminează răspândirea intenționată a ceea ce Moscova consideră a fi relatări „false”, informează Associated Press.

Mișcările împotriva giganților rețelelor de socializare urmează blocării impuse BBC, Voice of America și Radio Free Europe/Radio Liberty, finanțat de guvernul SUA, radiodifuzorului german Deutsche Welle și site-ului web Meduza din Letonia. Acțiunea de amploare a guvernului împotriva instituțiilor străine care publică știri în limba rusă urmărește să stabilească controale și mai stricte asupra informațiilor pe care publicul național le vede despre invazia Ucrainei.

Autoritatea de supraveghere a comunicațiilor de stat Roskomnadzor a declarat că a tăiat accesul la Twitter și Facebook, în conformitate cu o decizie a procurorului general. Autoritatea de supraveghere a acuzat anterior Twitter că nu a șters conținutul interzis de autoritățile ruse și că a încetinit accesul la acesta.

Twitter a declarat într-o declarație vineri după-amiază că, deși compania știe despre rapoarte cum că platforma sa este blocată în Rusia, nu a putut confirma dacă acesta este cazul.

Pedepse cu închisoarea

Proiectul de lege, aprobat rapid de ambele camere ale parlamentului controlat de Kremlin și semnat de Putin, impune pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru cei care răspândesc informații care contravin narațiunii guvernului rus despre război.

Întrebarea referitoare la Rusia nu mai este „ce facem pentru a opri dezinformarea”, a declarat vineri fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul. „Întrebarea trebuie să fie cum promovăm informațiile în interiorul Rusiei – și nu am răspunsul.”

Mai multe surse media au spus că își vor întrerupe activitatea în interiorul Rusiei pentru a evalua situația. Printre aceștia, CNN și CBS News au spus că vor opri difuzarea în Rusia, în timp ce Bloomberg și BBC au spus că vor suspenda temporar activitatea jurnaliştilor lor acolo.

Autoritățile ruse au condamnat în mod repetat și au numit false informațiile despre eșecuri militare ruse sau morți de civili în Ucraina. Presa de stat numește invadarea Ucrainei de către Rusia a fi o „operațiune militară specială” mai degrabă decât un război sau o invazie.

Vyacheslav Volodin, președintele Camerei inferioare a parlamentului, a spus că măsura îi „va forța pe cei care au mințit și au făcut declarații care discreditează forțele noastre armate să suporte pedepse foarte grave”.

„Vreau ca toată lumea să înțeleagă și ca societatea să înțeleagă că facem asta pentru a ne proteja soldații și ofițerii și pentru a proteja adevărul”, a adăugat el.

Legea prevede pedepse de până la trei ani sau amenzi pentru răspândirea a ceea ce autoritățile consideră a fi știri false despre armată, dar pedeapsa maximă se ridică la 15 ani pentru cazurile despre care se consideră că au condus la „consecințe grave”.

„Discriminarea presei ruse”

Privind blocarea Facebook, Roskomnadzor a invocat presupusa „discriminare” a presei ruse și a resurselor informaționale ale statului. Autoritatea de supraveghere a declarat într-un comunicat că restricțiile introduse de proprietarul Facebook Meta pentru canalul de știri rus RT și alte mass-media controlate de stat încalcă legea rusă.

„Evident că Putin îi închide pe acești oameni pentru că îi este frică. Nu i-ar fi închis dacă totul mergea foarte bine”, a spus McFaul în timpul unui apel cu reporterii și experții găzduit de Centrul de politici cibernetice din Stanford. „Acesta este un indicator al stării sale de spirit”, a încheiat McFaul.

Imagini false cu actorul Steven Seagal pe frontul din Ucraina

Scenariile în care războiul din Ucraina s-ar putea încheia

Analiză CNN: Dacă Ucraina va cădea, Rusia lui Putin își va extinde enorm granița terestră cu UE

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!