S-au deschis primele secții de votare pentru Diaspora. Amplasarea unora s-a schimbat față de turul I

Românii care trăiesc în afara țării au început deja să voteze.

Țările în care românii s-au prezentat deja la vot sunt Noua Zeelandă, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Filipine, China, Malaezia şi Singapore.

După primul tur de scrutin, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a solicitat misiunilor diplomatice și oficiilor consulare să realizeze o evaluare a modului în care s-a desfășurat procesul electoral.

Misiunile diplomatice și oficiile consulare au subliniat riscul ca reprezentanții partidelor politice să nu se mai prezinte sau să nu mai participe în calitate de membri ai birourilor secțiilor de votare la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, risc existent și în cazul președinților/locțiitorilor sau ai altor membri.

Ca urmare, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Biroului Electoral Central stabilirea unei proceduri menite să soluționeze această problemă.

Printr-o decizie din 15 noiembrie BEC a stabilit procedura de înlocuire a președinților și locțiitorilor birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate.

Există riscul, conform MAE, ca buletinele de vot să nu ajungă la secțiile de votare din Angola, Canada, Cuba, Irak, Iran, Siria și Venezuela.

În cazul secțiilor din statele menționate fluxul de alegători la primul tur de scrutin a fost redus, cu titlu de exemplu: Canada – Vancouver – 505, Cuba – Havana – 34 de alegători, Venezuela – Caracas – 38 de alegători, Iran – Teheran – 27 de alegători.

Amplasarea unor secții de votare s-a schimbat față de primul tur: Secția 153 Monaco, Secția 256 Patra, Grecia și Secția 396 Sesto San Giovani, Italia. 

MAE a solicitat Autorității Electorale Permanente modificarea adreselor a patru secții de votare:

1. secția de votare 178 Leipzig unde autoritățile locale au notificat misiunea diplomatică că locul unde s-a desfășurat procesul electoral în turul I este indisponibil;

2. secția 734 Madridejos, Spania, al cărei amplasament nu mai corespunde standardelor de siguranță necesare desfășurării în condiții optime a activităților specifice votării. Plafonul clădirii s-a deteriorat, există probleme ale sistemului de încălzire;

3. Una dintre cele două secții organizate în cadrul primului tur de scrutin la Plymouth (secția 578) va fi relocată la Londra/Edgware. Noua adresă a secției de votare nr. 578 este The Hive London, Camprose Avenue, Londra, HA8 6AG.

Secția 579 din Plymouth va continua să funcționeze la aceeași adresă ca și la turul I.

4. secția 294 Ladispoli, Italia. În acest caz, primăria orașului Ladispoli a solicitat relocarea secției ca urmare a unor probleme de natură organizatorică internă.

Cele mai multe secții de votare sunt în: Spania (143, față de 50 organizate la alegerile europarlamentare), Italia (142, față de 76 la europarlamentare), Germania (80, față de 25 la europarlamentare), Marea Britanie (72, față de 29 la europarlamentare), Franța (50, față de 17 la europarlamentare).

Urmează SUA (38, față de 31 la europarlamentare), Republica Moldova (37, față de 36 la europarlamentare), Olanda (25, față de 4 la europarlamentare), Belgia (23, față de 8 la europarlamentare), Irlanda (16, față de 5 la europarlamentare), Danemarca (12, față de 7 la europarlamentare), Austria (17, față de 9 la europarlamentare) și Grecia (11, față de 4 la europarlamentare).

Orarul secțiilor de votare este: vineri 12.00 – 21.00,sâmbătă și duminică 7.00-21.00, ore locale.

Harta interactivă a secțiilor de votare poate fi consultată AICI.

Vasilica Dăncilă, locul 5 la voturile în DIASPORA. Iohannis și Barna ocupă primele două poziții

Lista și harta interactivă ale celor 835 de secţii de votare din străinătate, publicate de MAE

DNA a întocmit un dosar penal privind votul din diaspora pentru Parlamentul European

 

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA