SCOȚIA: Fraudă de 4,6 milioane de lire sterline cu ajutoare sociale. Zeci de români, expulzați

Ziua de 1 august 2018 nu a fost una bună pentru locuitorii cartierului Govanhill din sudul orașului Glasgow. Peste 100 de polițiști, împreună cu oficiali de la Imigrări și Departmentul pentru Muncă și Pensii au descins în zonă, după ce își anunțaseră anterior raidul prin fluturașe. A fost cel mai mare raid de acest fel care a avut loc în Scoția.

Operațiunea Arnos, cum a fost denumită, a avut ca țintă destructurarea unei organizații criminale din Govanhill considerat nucleul unei fraude financiare cu ajutoare sociale. Rețeaua infracțională a fraudat statul cu 4,6 milioane de lire sterline.

Acțiunea vine după ce în decembrie 2017, 60 de români au fost expulzați după ce au fost prinși că beneficiau ilegal de alocații pentru copii și alte tipuri de ajutoare sociale. Alături de ei, mai erau doi iranieni și un slovac.

Zeci de adrese au fost percheziționate în timpul raidului. Foto: Daily Record

În timpul raidului din 1 august, polițiștii au căutat capii grupării, dar și posibili beneficiari. Adjunctul șefului poliției, Gillian MacDonald, a declarat pentru presa scoțiană că ancheta durează de un an. Gruparea avea o schemă bine pusă la punct prin care se mulgeau banii din ajutoare sociale.

Au fost arestate 16 persoane, 14 dintre ele fiind acuzate de fraude cu ajutoare sociale, fraude ipotecare și spălare de bani. O femeie a fost reținută pentru că pe numele ei era emis un mandat de arestare, iar un bărbat a fost dus la secție pentru că la el acasă a fost găsită o cultură de cannabis evaluată la 200.000 de lire sterline. O mașină, care funcționa ca un fel de birou mobil de consultanță, a fost confiscată.

Anchetatorii susțin că în Govanhill a fost înființată o rețea de companii false care erau implicate în fraudarea serviciilor sociale. Banii erau obținuți folosind documente false și locuri de muncă inexistente.

Au fost efectuate percheziții la zeci de adrese, sedii de firme sau locuințe, unde au fost găsite mai mult de 200 de dovezi ale afacerii ilegale, printre care documente sau dispozitive electronice.

Până acum, autoritățile au reușit să oprească plata a 1,5 milioane de lire sterline către persoane care nu aveau dreptul să încaseze banii, arată The Sunday Herald.

Govanhill este de mai mulți ani un adevărat ghetou unde oamenii trăiesc într-o mizerie de nedescris. A fost descris ca fiind capitala infracținilor și crimelor din Scoția. Pe o suprafață mai mică de un km pătrat trăiesc 8.500 de oameni. Mai mult de 50 de limbi se vorbesc în Govanhill, zona cu cea mai mare populație de romi din întreaga Scoție.

Într-un documentar BBC se arată că într-un singur an, o grupare de crimă organizată a câștigat 500.000 de lire sterline vânzând femei din România ca sclave sexuale în Scoția prin intermediul unor false căsătorii. Cele mai multe proveneau din comunitatea romă și stăteau în Govanhill.

Din cauza condițiilor mizere în care trăiau oamenii, autoritățile au luat anul trecut la verificat proprietarii clădirilor. În septembrie 2017, mai mult de 20 de proprietari de clădiri date la închiriat, evaluate la 5 milioane de lire sterline, se confruntau cu un posibil sechestru pentru că au pus în pericol viața chiriașilor.

Sunday Mail a descris atunci situația precară a apartamentelor și mizeria din Govenhill. Cei mai mari proprietari erau Akhtar Ali and Johar Mirz, ambii gestionând clădirile cele mai distruse.

Akhtar Ali (stânga) și Johar Mirza profitau de est-europeni Foto: Sunday Mail

Cereau chiriașilor disperați și 500 de lire pe lună pentru camere fără apă caldă, instalație electrică improvizată, condiții sanitare inexistente și geamuri sparte. În urma anchetei, mai multor persoane li s-a interzis să mai dețină locuințe pentru închiriat.

Jurnaliștii de la Daily Record menționează că 50 de persoane implicate în schemele ilegale de obținere a ajutoarelor sociale au fost ținta raidului din 1 august 2018. Cei mai mulți dintre cei anchetați sunt est-europeni, dar  sunt și câțiva scoțieni.

Liderii grupării au recrutat mai mulți falsificatori care le aduceau practic pachete de documente false și acte de identitate false folosite pentru fraudarea sistemului.

Adjunctul șefului poliției, Gillian MacDonald, a precizat că au fost identificate sute de tranzacții în care mai multe persoane foloseau și patru sau cinci identități pentru a obține ilegale ajutoare sociale.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA