Șefii Jandarmeriei, responsabili pentru gazarea demonstanțior în data de 10 august 2018, au fost citați astăzi, 21 septembrie, la Parchetul General unde au fost puși sub acuzare.

Primul a venit la audieri colonelul Ionuț Cătălin Sindile, împuternicit în funcţia de inspector general al Jandarmeriei Române. Conform Adevărul, el a fost huiduit de mai multe persoane care au strigat:  „Ai gazat copii, ai gazat bătrâni” şi „Criminalule! La puşcărie! Acolo e locul tău!”.

Sindile, care are strânse legături aflat la guvernare, așa cum a dezvăluit News Romania în articolul Legăturile șefului Jandarmeriei cu PSD, a fost pus sub învinuire de procurorii militari și este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participatie improprie la purtare abuzivă.

După el, a intrat la audieri și fostul șef al Jandarmeriei, colonelul Sabastian Cucoș. După ce nu i s-a mai prelungit mandatul de șef interimar al Jandarmeriei, după 10 august, el a fost numit prim-adjunct. Rotația cadrelor arată că PSD are grijă de oamenii care i-au fost de folos.

Protestatarii aflați la Parchetul General i-au cerut demisia și l-au făcut criminal, scrie Agerpres. Cucoș este învinuit pentru aceleași infracțiuni ca și Sindile. El a declarat imediat după intervenția Jandarmeriei din Piața Victoriei: „N-am făcut decât să-mi iubesc ţara, să cred în Dumnezeu şi în camarazii mei. Sunt mândru de ei. Cei care au greşit vor plăti, să lăsăm anumite instituţii să-şi facă treaba”.

Coloneii Cucoș și Sindile au preluat comanda de la Șeful Jandarmeriei București, maior Cazan Laurențiu, în lipsa unui ordin sau a unei dispoziții care să consemneze preluarea comenzii.

Prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei.

Forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române au exercitat acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind făcută în mod gradual și având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest, se arată în comunicatul Parchetului General.

Maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenției din Piața Victoriei din 10 august și șeful Jandarmeriei București, a declarat la ieșirea de la audieri că a respectat legea și își asumă acțiunea pe care a coordonat-o pentru că a avut bază legală. Cazan a fost audiat timp de 40 de minute și a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals.

„În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Decizia a de se interveni în Piața Victoriei a dus la o luptă în PSD. Liviu Dragnea o susține pe ministrul de Interne, Carmen Dan, iar prefectul Capitalei de Gabriela Firea.

Și comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI, este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi participatie improprie la purtare abuzivă.

Comisarul șef de poliție Chirică Mihai Dan, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire”, susțin procurorii.

Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest, se mai arată în comunicatul Parchetului general.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?