Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, acuzat de genocid. Plângerea, depusă la Curtea Penală Internațională de la Haga

Șeful Organizației Modiale a Sănătății (OMS), Tedros Ghebreyseus, este acuzat de implicare în genocidul din Etiopia de către un economist care a fost nominalizat la premiul Nobel pentru pace.

Economistul american David Steinman l-a acuzat pe șeful OMS că este unul dintre cei trei oficiali care au condus forțele de securitate ale Etiopiei în perioada 2013-2015. Tedros, care neagă acuzațiile, a fost ministrul de Externe al Etiopiei până în 2016.

Plângerea a fost depusă la Curtea Penală Internațională de la Haga pe 14 decembrie 2020, scrie publicația The Times.

Steinman l-a acuzat pe Tedros Adhanom Ghebreyesus, în vârstă de 55 de ani, că a fost „un factor decisiv, crucial” care a condus acțiunile forțelor de securitate din Etiopia în perioada 2013-2015 și că era unul dintre cei trei oficiali care se ocupau de serviciile de securitate în acea perioadă în caremai mulți etiopieni au fost uciși și torturați.

Director general al OMS din 2017, Tedros a fost ministru de Externe al Etiopiei până în 2016 perioadă în care la putere a fost partidul său Frontul de Eliberare a Poporului Tigray. În perioada 2005 -2012, el a fost ministru al Sănătății.

Urmărit internațional pentru crime de război în fosta Iugoslavie, prins la Constanța

David Steinman, cel care a depus plângerea împotriva șefului OMS, a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru pace în 2019 și a susținut că Tedros „a fost un factor decisiv, crucial în legătură cu acțiunile serviciilor de securitate care includ uciderea, reținerea arbitrară și torturarea etopienilor”.

El a mai susținut că Tedros a supravegheat „uciderea și provocarea unor vătămări corporale și mentale grave membrilor triburilor Amhara, Konso, Oromo și Somali cu intenția de a distruge acele triburi în totalitate sau parțial”. În perioada în care Tedros era la putere, gubernul Etiopiei a devenit cunoscut pentru numeroasele crime răspândite sistematice împotriva umanității, mai susține Steinman.

Economistul a fost consilier al mișcării democratice din Etiopia timp de 27 de ani până la victoria acesteia din 2018 și a fost expert consultant în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA. Steinman l-a mai acuzat pe Tedros că a fost implicat în intimidarea candidaților și susținătorilor opoziției, precum și în arestări arbitrare și detenții prelungite ale acestora.

Începând din noiembrie 2015 în cea mai mare regiune a Etiopiei, Oromia, au avut loc proteste la scară largă și fără precedent. Acestea au izbucnit în iulie 2016 și în altă regiune importantă, Amhara. Potrivit Human Rights Watch, forțele de securitate din Etiopia au reprimat aceste demonstrații în mare parte pașnice și au ucis peste 500 de persoane.

Plângerea depusă de Steinman vine după ce șeful armatei din Etiopia, Berhanu Jula, a declarat într-o conferință de presă că Tedros susține forțele disidente în regiunea sa natală Tigray, distrusă de război. Jula l-a acuzat pe Tedros că a obținut sprijin politic și militar pentru Frontul de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF) care luptă împotriva armatei guvernului Etiopiei.

Procurorii trebuie să verifice acuzațiile înainte de a le trimite instanței de la Haga. Dacă se ajunge la proces, ar fi primul de acest fel în care este urmărit penal un înalt oficial ONU. Tedros a respins acuzațiile.

Paramilitar sârb, activ în timpul războiului din fosta Iugoslavie, arestat în România

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!