Skip to content

Șeful Romsilva și-a pus în sfârșit favoritul la conducerea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului

Romsilva a anuțat astăzi, 18 aprilie 2018, rezultatele concursului pentru ocuparea postului de director al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului.

Acest parc național este printre cele mai mari din țară și managementul defectuos al Romsilva, care administrează din 2004 aria protejată, se vede în tăierile ilegale.

Semenic – Cheile Carașului nu are un plan de management de 14 ani ceea ce permite Romsilva să-și facă de cap prin pădurile seculare și rezervațiile de acolo. În mod normal, Ministerul Mediului ar fi trebuit trebuia să rezilieze contractul cu Romsilva, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Mai mult, directorul general al Romsilva, Dragoș Ciprian Pahonțu, insistă să-și pună oameni de încredere la conducerea Parcului, altfel nu se explică de ce vrea neapărat o anumită persoană șef în aria protejată.

În februarie 2017, postul de director al Administrației Parcului Național Semenic – Cheile Carașului a fost câștigat prin concurs de Sorin Lucian Bunda, care lucra la Direcția Silvică.

Șefii Romsilva au introdus niște clauze ciudate în contractul de muncă, ceea ce l-a determinat pe Bunda să renunțe la preluarea postului. De aceea, s-a organizat în aprilie 2017 un alt concurs. S-au prezentat doi candidați, unul dintre ei fiind Ilie Nicolae Ifca, inginer silvic. Ambii au fost respinși.

Pentru că nu și-a putut demonstra calitățile de manager al parcului în timpul concursului, Ifca a fost imediat numit director prin delegație. Până la data în care a fost numit director, fusese timp de un an șeful pazei Parcului, funcție în care a fost numit fără concurs, tot prin delegație.

Ilie Nicolae Ifca protejând natura

Nici prezentarea la concursul din luna octombrie 2017 nu i-a adus lui Ifca postul mult dorit. A fost respins și atunci cu toate că a candidat de unul singur. Astăzi, 18 aprilie 2018, Ifca a obținut în sfârșit șefia Parcului Național Semenic – Cheile Carașului.

Practic, Romsilva a pus la Parc un director care, deși conducea aria protejată, a picat de două ori într-un an examenul. Interesant este faptul că anunțul pentru postul de director a fost oarecum ascuns de Romsilva, nefiind afișat la sediul administrației și nici pe site-ul Parcului.

Pe site-ul Romsilva figura ca un concurs pentru un post oarecare în cadrul regiei. Abia la o privire mai atentă, posibilii candidați puteau să observe că era vorba despre funcția pentru care a candidat Ifca.

Apărător al naturii, proaspătului director îi place să se pozeze cu arme în mâini, lângă mistreți uciși și aliniați ca trofeu, dar și să facă grătare în pădure.

 

Ifca, primul din stânga, mândru de trofeu