Sibian, admis la cinci facultăți din Marea Britanie: „Cred că pot să fiu la fel de util şi bun pentru ţara mea şi dacă o să fiu peste hotare”

Tânăr, deschis, ambiţios, cu o privire calmă şi încrezătoare, Luciano Capocasale este proaspăt absolvent al Colegiului Pedagogic “Andrei Şaguna” din Sibiu. Datorită mediei 9.78 obţinute la examenul de Bacalaureat, tânărul se plasează pe locul întâi în topul colegiului, ceea ce este un motiv de mândrie pentru profesorii şi părinţii lui. Recent, Luciano a fost admis la cinci facultăţi din Marea Britanie, respectiv Universităţile din Lester, Notre Dame, Lancaster şi Durham, dar şi-a ales Universitatea din Leeds, unde va pleca în curând, scrie Tribuna.

Luciano nu este obişnuit să piardă timpul, de aceea nici nu foloseşte Facebook-ul, considerând că e o risipă de timp  pe care îl poate folosi pentru dezvoltarea personală. Citeşte mult, e pasionat de istorie. Îl citează pe Noica, ascultă audio cărţi ale lui Neagu Djuvara şi caută informaţii din mai multe surse. Nu are preferinţe pentru o anumită perioadă istorică şi consideră că ar trebui să studiem mai aprofundat perioada glorioasă a lui Mihai Viteazul.

Crede în viitorul României, dar nu vrea să facă parte din el, după cum mărturiseşte. “Diaspora influenţează la fel de mult situaţia în ţară, cum a fost şi în timpul lui Al. I. Cuza. Cu toate că locuia în Franţa, făcea foarte multe lucruri pentru România. Cred că pot să fiu la fel de util şi bun pentru ţara mea şi dacă o să fiu peste hotare”, spune tânărul.

Având un bagaj de cunoştinţe impresionant, s-a apucat să se pregătească de examene cu trei săptămâni înainte. Astfel, a alocat câte o săptămână pentru fiecare materie. Despre BAC, zice că e “o provocare bună, nu e de ignorat, dar nici nu e ceva foarte complicat, ceva ce nu poate fi rezolvat şi trecut dacă depui un efort”.

Atitudinea este totul

A fost un elev rebel, “aflat în opoziţie”, după cum se autocaracterizează, obişnuind să spună direct diferite lucruri incomode profesorilor şi colegilor. Nu este mulţumit de sistemul de învăţământ din România şi consideră că acesta are nevoie de o mulţime de modificări şi de reexaminarea cadrelor didactice.

Se consideră ambiţios, perseverent şi curios. “Atitudinea este totul. Schimbă-ţi atitudinea… şi îţi vei schimba viaţa!” de Jeff Keller a fost ultima carte citită de el, care l-a motivat şi l-a inspirat în paşii viitori spre o carieră promiţătoare.

Primul pas va fi studierea criminologiei şi justiţiei criminale la Universitatea din Leeds. Este deschis spre cunoştinţele şi experienţele noi şi nu îi este frică să fie singur într-un oraş atât de mare. Recunoaşte că e independent şi acceptă diferite provocări. Iniţial, a vrut să devină antreprenor, dar de curând a participat la Bucureşti la un seminar dedicat criminologiei şi a înţeles că e un domeniu potrivit pentru el. În plus, vede Marea Britanie ca pe o ţară cu resurse necesare pentru dezvoltarea lui.

“Am o familie extraordinară”

De asemenea, recunoaşte că mentorii şi idolii îi sunt părinţii, care întotdeauna l-au susţinut şi l-au motivat pe parcursul vieţii.

Cu toate că a obţinut rezultate bune, nu se consideră un tocilar convins şi reuşeşte să îmbine învăţătura cu distracţia, în timpul liber relaxându-se cu jocuri video.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!