Sfârșitul lui februarie, începutul lui martie 2017. Daniel Chui Mun Yew, fondatorul și directorul Oceanic Group Pte Ltd. din Singapore, a luat avionul spre Paris să încheie o afacere.

Nu îl cunoștea pe cumpărător, dar cum spera să vândă un vapor de lux a acceptat să se întâlnească cu acesta pentru a discuta termenii și condițiile contractului.

Habar nu avea că urma să pice în plasa unei rețele de infractori care acționa pe plan global.

La întâlnirea cu posibilul cumpărător, s-a căzut de acord ca avansul pentru navă să fie de 7.000.000 de euro și trebuia plătit în două tranșe. La fiecare tranșă trebuia achitat un comision în valoare de aproximativ 1.000.000 de euro.

Daniel Chui, dreapta, împreună cu un fotograf (sursa foto: Oceanic Group Pte Ltd.)

Cumpărătorul a cerut ca oamenii săi să încaseze comisionul numai în numerar când afacerea ar fi fost încheiată. Chui a fost cu greu de acord cu această prevedere, însă perspectiva unei afaceri l-a făcut să treacă peste îndoieli.

A doua întâlnire dintre cumpărător și Chui a avut loc la Paris pe 2 septembrie 2017, la ora opt seara, scrie publicația Today Online. Omul de afaceri a primit prima tranșă din avans și a sunat în Singapore pentru a se face plata comisionului.

Românul Iosif Kiss, în vârstă de 39 de ani, și David Weidmann, de 36 de ani, erau deja acolo și așteptau să încaseze comisionul de aproape 1.000.000 de euro. Cum i-au primit, au și întins-o cât mai repede spre Malaiezia. Știau bine de ce.

La scurt timp după ce a primit avansul de 3,5 milioane de euro, Chui și-a dat seama că banii erau falși. Și-a sunat imediat directorul financiar să oprească tranzacția. Era prea târziu. Românul și francezul dispăruseră cu banii și nici nu răspundeau la telefon.

Subalternul lui Chui a sunat imediat la poliție. Anchetatorii s-au mobilizat și la ora 11 seara i-au prins pe cei doi la un punct feroviar de trecere a frontierei dintre Singapore și Malaiezia. I-au reținut și i-au percheziționat.

Iosif Kiss, stânga, și David Wiedmann aveau sute de mii de euro în chiloți (sursa foto: todayonline)

Fiecare dintre ei avea ascunși în chiloți echivalentul a aproximativ 125.000 de euro. La scurt timp, poliția a arestat într-un hotel din Singapore alți doi complici: olandezul Predrag Nikolic, în vârstă de 46 de ani, și franțuzioaca Dalida Nikolic, în vârstă de 36 de ani.

Predrag și Dalida Nikolic aveau asupra lor echivalentul a 465.000 de euro. În timpul anchetei au povestit care a fost rolul lor în afacere. Predrag Nikolic a declarat că a fost angajat în Paris de un bărbat pe nume „Ștefan Radu”.

Acesta i-a spus că îi plătește drumul până în Singapore, îi dă bani pentru hotel, mâncare și un comision de 3.000 de euro pentru a se întâlni cu două persoane în WC-ul unui mall din Singapore.

Acestea erau românul Kiss și francezul Wiedmann. În timpul interogatorului, ei au declarat că lucrau pentru un bărbat cunoscut sub numele de „Boris” sau „Eli”. Acesta le-a promis 3.200 de euro dacă se duc până în Singapore să încaseze comisionul din vânzarea navei.

Poliția din Singapore nu a dezvăluit despre ce tip de navă este vorba, dar Oceanic Group Pte Ltd. se ocupă cu croaziere de lux și hoteluri plutitoare în Singapore, China, Hong Kong. Firma intermediază și vânzări-cumpărări de nave.

Boris le-a spus ca, după de primesc banii, să ia fiecare echivalentul a 125.000 de euro și să plece în Malaiezia, restul urmând să-i dea unei persoane cu care se vor întâlni în toaleta unui mall din oraș.

Kiss și Wiedmann au păstrat suma indicată și i-au dat restul lui Predrag. Din banii obținuți, Predrag avea însărcinarea să o trimită pe Dalida la un valutist din oraș căruia trebuia să-i dea echivalentul a 215.000 de euro.

Olandezul Predrag Nikolic a fost arestat la hotel (sursa foto: todayonline)

Aceasta este și suma pe care polițiștii nu au reușit să o recupereze. Predrag Nikolic a fost condamnat la doi ani și șase luni pentru participarea lui la această înșelătorie.

Pe 20 august 2018, românul Iosif Kiss și francezul David Weidmann au fost condamnați fiecare la trei ani și opt luni pentru complicitate la înșelăciune.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație www.crji.org și al International Consortium of Investigative Journalism www.icij.org. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.