Skip to content

Șoferii români vor primi prin SMS informații detaliate despre mașinile second hand pe care vor să le cumpere

Românii care vor să își cumpere o mașină second hand vor afla mai ușor dacă vânzătorul vrea sau nu să îi înșele. Registrul Auto Român va trimite șoferilor printr-un mesaj pe telefon rapoarte detaliate despre istoricul autoturismelor. În prezent, opt din zece mașini rulate care sunt vândute în România au kilometrajul dat înapoi sau o problemă tehnică ascunsă, avertizează experții.

Șoferii vor primi de la Registrul Auto Român informații despre numărul real de kilometri al autoturismului pe care vor să îl cumpere. Dar și date despre câți proprietari a avut mașina ori dacă a fost sau nu lovită. Totul, în schimbul unui SMS care va costa între trei și cinci euro.

Inspectorii RAR și specialiștii Autorității de Supraveghere Financiară lucrează acum la un sistem care să permită schimbul de informații. Alterta prin SMS va deveni funcțională cel mai devreme în vară.

Piața auto second hand a explodat anul trecut. Peste jumătate de milion de mașini rulate au fost înmatriculate. Multe sunt un real pericol.

Se înăspresc și controalele. Mașinile care au fost grav avariate nu vor mai putea circula când vor ieși din service. Vor avea inspecția tehnică suspendată până când vor fi verificate suplimentar de RAR. Măsura este parte a noii Strategii de Siguranță Rutieră pe care România trebuie să o aplice, potrivit reglementărilor europene.

Costul controlului ar urma să fie suportat de companiile de asigurare. În prezent, una din patru mașini nu trece de RAR la prima inspecție.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!