Starețul Mănăstirii Putna: „Suntem un popor bolnav mintal, sufletește și biologic. Boala este urmarea păcatului”

Starețul Mănăstirii Putna care crede că în România nu există libertate religioasă și că românii trăiesc într-o nouă formă de comunism și că nu sunt un popor liber.

El mai susține că poporul român a avut în sânul lui trădători, dar nu spune care sunt aceștia și acuză maimuțăreala europeană.

Într-un interviu dat revistei Familia Ortodoxă și preluat de basilica.ro părintele Melchisedec Velnic susține că românii au decăzut, că sunt robi economici și acuză amestecul ambasadelor străine.

Întrebat despre sloganul „Vrem spitale, nu catedrale”, starețul a spus că boala este urmarea păcatului.

„Am auzit că unii vor spitale și nu catedrale, am zis înseamnă că suntem bolnavi, pentru că recunoaștem în mod public că suntem un popor bolnav mintal și sufletește, un popor bolnav biologic, de aceea avem nevoie de spitale.”

„Este nevoie și de spitale, desigur, de o modernizare a spitalelor. Dar ce este boala? Urmarea păcatului. Marea majoritate a bolilor sunt consecințe ale păcatului.”

Este greu de spus că în ziua de astăzi românii ar fi liberi. Mai întâi de toate, trebuie să vedem ce înseamnă a fi liber – sau să vedem ce înseamnă robia. Robia poate fi de mai multe feluri: robia păcatului, robia economică, robia politică. Trebuie să analizăm foarte bine. Care era starea morală a poporului în ʼ89? Care era starea morală a poporului în 2000? Care este starea morală actuală a poporului nostru?”

„După ʼ90 și mai cu seamă după 2010, poporul a devenit tot mai mult rob al plăcerilor. În ʼ90 îmi amintesc câtă bucurie era în rândul nostru, al tuturor creștinilor, că vom avea colinde, că vom avea libertate religioasă, că vom avea cărți, că vom avea de unde să ne hrănim sufletește… ”

„Iată că acum asistăm la o nouă formă de comunism, la o nouă formă de secularizare a vieții religioase.”

„Am văzut acum, după referendum, atât la cler, cât și la poporul binecredincios, o durere în suflete, o durere pentru starea de decădere în care am ajuns. Deci nu putem vorbi de o libertate morală.”

„Putem vorbi însă de o libertate economică? Nici pe departe. Vedem că dispar de pe piață produsele românești. Ce se află în spate? O robie economică. Te distruge pe tine, care ești mic, pentru a trăi cel mare, cel din afară.”

„Din punct de vedere politic, se întâmplă același lucru. Să ne amintim numai de amestecul diferitelor ambasade în problemele politice ale țării. Și atunci, ne întrebăm: mai e liber acest popor? Eu nu prea mai văd libertate…”

„Tinerii care au un sentiment de respingere față de neam și față de țară, unii ca aceștia nu știu nici ce este neamul, nici ce este țara.”

„Cum a zis cineva: maimuțăreala asta europeană, care vine din afară cu legi contra firii, când tata nu mai e tată, când mama nu mai e mamă, când tata poate să fie și femeie, când mama poate să fie și bărbat, când fiecare e liber să-și aleagă genul, toate acestea sunt o răzvrătire a societății contemporane împotriva normalității.”

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!