Statul american Washington schimbă legea din cauza unor șantajiști cibernetici din România

Șantajul prin social media va putea deveni infracțiune în statul american Washington.

Senatorii de aici intenționează ca acest tip de infracțiune să fie una ce va putea fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare și până la 10.000 de dolari amendă.

Propunerea legislativă a venit de la Hans Zeiger, conform publicației Bainbridge Island Review.

Totul a pornit de la un patron de restaurant din Puyallup, a explicat senatorul.

Proprietarul tocmai deschisese un nou local în primăvara lui 2018 când site-ul și pagina de facebook a restaurantului au fost bombardate cu o serie de recenzii negative.

Senatorul Zeiger a declarat pe 25 februarie 2019 că aceste recenzii nu erau credibile și veneau de pe conturi false.

Ulterior s-a descoperit prin intermediul unui mesaj privat pe facebook că această campanie pornise din România.

Românii care au atacat site-ul și facebook-ul cu recenzii negative au cerut 900 de dolari patronului pentru a elimina comentariile dăunătoare afacerii, a mai explicat senatorul.

Conform propunerii legislative, furnizorul de social media trebuie să elimine comentariile negative în termen de 24 de ore de la data la care Poliția a primit reclamația de șantaj însoțită de o copie a amenințărilor.

„Scopul proiectului nu este să deschidem o ușă pentru afacerile care ar vrea să le fie eliminate recenziile negative”, a mai explicat Zeiger.

„Infracțiunile informatice sunt o problemă tot mai mare cu un impact real asupra micilor afaceri din statul nostru, afaceri ca restaurantul din Puyallup. Avem nevoie de soluții legale pentru a lupta împotriva șantajului informatic”, a încheiat senatorul.