Skip to content

SUA: O nouă condamnare în dosarul șpăgii Polaris Constanța

Pe 20 septembrie 2018, un tribunal federal din Sacramento l-a condamnat pe un angajat al firmei de salubritate Polaris M Holding din Constanța la doi ani de închisoare pentru asociere în vederea comiterii infracțiunii de mită.

Schiller, în vârstă de 65 de ani, este acuzat împreună cu Anamaria Cruceru și Marcel Banaga că l-au ajutat pe patronul lor, Martin Dumitru să dea șpagă unui înalt ofițer american pentru ca firma Polaris să obțină un contract la baza militară Mihail Kogălniceanu unde operează US Air Force.

Martin Dumitru a fost deja condamnat la 13 ani de închisoare. El este unchiul lui Eduard Martin, deputat PSD între 2004 și 2016. După ce nu a mai prins loc în parlament, el a fost numit administrator al firmei Polaris. Fostul deputat și Marcel Banaga au fost arestați în 2017 la cererea DNA pentru fapte de corupție.

Procurorii americani au dovedit faptul că în perioada iunie 2014 – decembrie 2015 el a contactat un ofițer american de rang superior cu atribuții în domeniul achizițiilor pentru ca acesta să-l ajute să obțină un contract de câteva milioane de dolari.

Patronul Polaris și angajații săi i-au oferit ofițerului șpagă sub forma unui comision de 10% din contractele ce urmau a fi încheiate. Ei i-au sugerat militarului să ascundă șpaga sub forma unui contract fictiv de consultanță sau sub forma unuia comercial.

În iulie 2015, Polaris a participat la o licitație a US Air Force pentru a livra containere de depozitare la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Contractul pentru aceste containere era evaluat la 10 milioane de dolari.

În septembrie 2015, se arată în comunicatul procurorilor americani, patronul Polaris, Martin Dumitru, a pecat în SUA la baza aeriană Travis din Fairfield, California, unde a semnat documentele legate de licitație.

Tot atunci el a întocmit și semnat și contractul fictiv pentru șpaga de peste 1.000.000 de dolari. Întors în România, Martin Dumitru a virat o parte din mită, 100.000 de dolari, într-un cont din Statele Unite.

Ce nu știa el, și nici angajații lui, era faptul că ofițerul informase autoritățile federale și că Polaris nu urma să primească nici măcar un contract. FBI a descins la Constanța și au urmat arestările și condamnările.

Pe 6 aprilie 2017, Martin a primit 13 ani de închisoare. Cruceru și Banaga au pledat vinovat și urmează să li se dea sentința în noiembrie 2018.

Romanian national convicted in US for conspiracy to commit bribery to USAF high-level officer