Skip to content

THE SUN: ”Infractorii români, lăsați intenționat să plece în Marea Britanie. Legislația UE interzice extrădarea lor”

Delincvenții români din Marea Britanie se folosesc de legislația Uniunii Europene privind drepturile omului pentru a evita extrădarea în România. Aceștia angajează avocați care blochează expulzarea lor pe motiv că celulele închisorilor din România nu respectă standardele prevăzute de UE, scrie The Sun.

Potrivit publicației britanice, judecătorii români permit călătoria infractorilor români în străinătate cu cele mai banale scuze: să ia o vacanță, să-și vadă rudele sau chiar să meargă la târgul columbofililor.

Contrabandistului de țigări Cioancă Cătălin, de exemplu, i s-a amânat perioada de detenție de 16 luni, astfel încât acesta să poată participa la un târg al columbofililor. Porumbeii lui s-au întors în România, el nu.

Un alt român lăsat să plece din țară este Anastasescu George Alin, judecat pentru moartea a zeci de persoane într-un incendiu devastator la Clubul Colectiv din București. ”Locul în care se află acum este necunoscut”, mai scrie publicația britanică.

Penitenciarul Aiud – FOTO: Marin Raica

Potrivit unei surse judiciare din România, ”există zeci de infractori și suspecți care profită de lacunele legii pentru a putea pleca. Odată ce li s-a dat permisiunea de a zbura în Regatul Unit, aceștia știu că avocații lor vor bloca extrădarea lor pe motiv că în închisorile din România condițiile sunt inumane”.

Și alte state din UE sunt furioase în ceea ce privește exportul de infractori români în țările lor, potrivit The Sun.

Ministerul britanic al Justiției a declarat că nu poate să comenteze deciziile luate în România”.