Skip to content

Sute de persoane din județul Alba, evacuate din cauza inundațiilor

Peste 200 de persoane, printre care peste 70 de copii, au fost cazate temporar la Căminul cultural din Roşia Montană, după ce zeci de case din satul Dăroaia au fost inundate, vineri seara, multe fiind avariate şi de o alunecare de teren, a informat, sâmbătă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.

Potrivit celui mai recent bilanţ dat publicităţii de ISU Alba, în satul Dăroaia, comuna Roşia Montană, au fost inundate 72 de case, din care una este distrusă, iare 16 sunt avariate în urma unei alunecări de teren.

“Un număr de 208 persoane (135 adulţi şi 73 copii) au fost cazate temporar în cursul nopţii la Căminul cultural din localitatea Roşia Montană. Alte 40 de persoane s-au autoevacuat la rude sau vecini în zone neafectate”, au precizat reprezentanţii ISU Alba.

Tot în aceeaşi comună, în satul Roşia Montană, a fost avariată o casă, două au fost inundate, iar un drum este colmatat. În satul Curături este o casă inundată, în satul Gura Roşiei, o casă avariată de o alunecare de teren, iar două curţi au fost inundate. În satul Cărpiniş sunt 11 case inundate.

Tot în Apuseni, în mai multe sate din comuna Sohodol au fost inundate 11 case, iar 18 persoane s-au autoevacuat la rude sau vecini. DJ 750A Sohodol – Gura Sohodolului este distrus pe 100 – 150 de metri.

În oraşul Abrud sunt trei case inundate, iar în satul Valea Săliştii – patru.

În oraşul Câmpeni au fost inundate opt case inundate şi două obiective socio-economice, inclusiv o sală de evenimente. Au fost salvate fost persoane, iar alte patru s-au autoevacuat la rude sau vecini.

DN 74 Cărpiniş (Abrud) – Câmpeni este blocat pe aproximativ 300 de metri de aluviuni şi o alunecare de teren.

Sunt înregistrate o serie de avarii la reţelele de alimentare cu energie electrică, respectiv la opt linii de medie tensiune şi 106 posturi de transformare, fiind afectaţi 7.429 de abonaţi din Ocoliş, Roşia Montană, Abrud, Ciuruleasa, Bucium, Lupsa, Sohodol, parţial oraşul Câmpeni, Trâmpoiele (Zlatna) şi parţial Bistra.

Au fost raportate mai multe autoturisme luate de ape pe raza localităţilor afectate de inundaţii din judeţul Alba.

Sunt agrenaţi în intervenţii sute de pompieri militari, jandarmi, poliţişti, salvamontişti, voluntari de la Crucea Roşie, angajaţi ai Electrica, ai SGA, Direcţiei Silvice.

Direcţia de Sănătate Publică Alba va trimite sâmbătă trei asistenţi medicali comunitari şi un mediator sanitar în zonele afectate de inundaţii pentru a face o evaluare a stării de sănătate a populaţiei evacuate, inclusiv verificarea posibilei simptomatologii Sars-CoV-2, urmând ca luni dimineaţa să se deplaseze două echipe de recoltare probe COVID 19, a informat directorul executiv, Alexandru Sinea.

Premierul Cîțu a anunțat că Guvernul va asigura imediat orice ajutor necesar pentru a veni în sprijinul celor afectaţi.

Bilanțul victimelor ucise de viituri în Germania și Belgia a crescut. Peste 1.000 de persoane încă sunt date dispărute

Inundațiile devastatoare din Germania și Belgia au făcut cel puțin 110 victime. Continuă operațiunile de căutare a dispăruților

Cum să ne protejăm de fenomenele meteo periculoase

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!