Inconștiența celor care dețin câini periculoși duce la scene de groază.

O femeie care își plimba fox terrierul pe o stradă din București și-a văzut câinele sfâșiat de un câine agresiv din rasa amstaff lăsat fără lesă și botniță de stăpâna sa.

Incidentul s-a petrecut pe strada Călușei din sectorul 2 al Capitalei.

În imagini se vede cum femeia, medic de profesie, își plimba liniștită în lesă fox terrierul când a văzut amstafful fugind spre ea să-i atace cățelul.

L-a urcat repede pe capota unei mașini din apropiere, dar degeaba.

Amstafful l-a tras de acolo și a început să sfâșie bietul cățel.

Stăpâna terrierul a încercat zadarnic să-și apere animalul de companie.

Celălalt animal, al cărei stăpână se afla mult în spatele lui, a tăbărât pe terrier și aproape l-a omorât.

Proprietara amstaffului nu a găsit de cuviință decât să-și biciuiască animalul.

Doi trecători au oprit și au încercat să scoată terrierul din colții bestiei și s-au luptat aproape patru minute pentru a elibera cățelul.

Imaginile au fost postate pe Facebook de Elisabeta Badea, campionaă mondială și națională la popice.

Ea a distribuit imaginile pentru a găsi proprietara amstaffului.

„Trebuia să fie o zi normală pentru un medic care se plimba civilizat cu câinele în lesă, dar nu a fost să fie așa. Până când?”, s-a întrebat Badea.

LIVERPOOL: Doi FRAȚI ROMÂNI au aruncat o cățelușă de la balcon și i-au înjunghiat stăpânii

Conform legislației, câinii  periculoși sunt câinii din următoarele rase, grupate în două categorii, după cum urmează:

a) categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Câinii agresivi sunt cei care, fără să fie provocați, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; și cei care participă la lupte sau care au fost antrenați în acest scop.

Nu intră în categoria câinilor agresivi definiți anterior cei care atacă sau mușcă o persoana care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;

Nici câinii folosiți de Poliție, Jandarmerie, Armată, Vamă sau serviciile publice de securitate, protecție și pază care, aflandu-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană.

Stăpânii acestora câinilor periculoși au obligația să depună la sediul Poliției o adeverință eliberată de Asociația Chinologică Română din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile menționate.

Totodată, trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere privind microciparea câinelui, efectuarea vaccinurilor, efectuarea sterilizării și existența unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de acești câini. 

Accesul câinilor periculoși în localurile publice, mijloace de transport în comun, precum și în alte locuri publice, cu excepția drumurilor publice și a căilor de acces către acestea, este interzis. 

Pe drumurile publice accesul lor este permis numai dacă poartă botniță și sunt ținuți în zgardă și lesă sau ham de către proprietar ori de către deținătorul temporar. 

Conform legii, constituie contravenție neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul sau deținătorul temporar al câinelui, dacă fapta s-a soldat cu rănirea sau cu uciderea unui animal domestic.

Amenda este de la 100 la 500 de lei.

La aceasta se adaugă și nerespectarea obligativității de a purta câinele în lesă și cu botniță. Amenda este cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei.

Legea 187 din 2014 stipulează că neluarea de către proprietarul câinelui sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, dacă atacul a avut loc, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA