Skip to content

Timișoara: Student tunisian la Farmacie, expulzat pentru glorificarea ISIS

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea Serviciului Român de Informații, a cerut Curții de Apel expulzarea din România a unui cetățean tunisian.

Pe 20 iunie 2018, judecătorii Curții au dispus ca Amine ben Hammamia să fie declarat persoană indezirabilă pentru România timp de 15 ani.

Conform comunicatului SRI, ben Hammamia a venit in România în 2015 ca student după ce a obţinut o viză de studii.

O listă din iulie 2015 a Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara conține numele lui ben Hammamia, alături de alți 59 de candidați. El s-a înscris la facultatea de Farmacie.

Dintre cei 60 de viitori studenți ai universității timișorene, 50 sunt din Tunisia. În anul universitar 2017/2018 ben Hammamia făcea parte din Grupa I, Anul III, Facultatea de Farmacie.

SRI susține că tunisianul a intrat în atenţia sa la începutul acestui an în timp ce trecea printr-un proces de radicalizare religioasă. Mai exact, ben Hammamia avea un comportament specific unei persoane adeptă a ideologiei jihadiste și avea tendința de a se izola.

Pe de altă parte, așa cum precizează comunicatul SRI, studentul tunisian avea o intensă activitate radicală în mediul on-line, fiind captivat de glorificarea atacaurilor comise de ISIS.

„Preocupările constante ale cetăţeanului tunisian pentru propaganda teroristă au confirmat disponibilitatea lui de a comite acțiuni violente, fie în România, fie după deplasarea în teatrele jihadiste. BHA s-a identificat cu autorii unor atentate teroriste din Europa înregistrate în perioada 2015-2018”, susține SRI.

Curtea de Apel Bucureşti a decis astăzi, 20 iunie 2018, că tunisianul reprezintă amenințare la adresa securității naționale și l-a declarat indezirabil. Ben Hammamia a fost predat Inspectoratului General pentru Imigrări care urmează să-l expluzeze din România.

Ben Hammamia nu a atacat încă decizia instanței.

Atac la Paris

Nu este primul caz în care un tunisian adept al ISIS are probleme în România. Tarek Belgacem, alias Ben Khalif Mohamed a intrat ilegal în România în 2011 și a fost trimis înapoi în Tunisia sub escortă, după ce acesta solicitase statut de refugiat.

Pe 7 ianuarie 2016, la exact un an de la atacul asupra redacției Charlie Hebdo, Tarek Belgacem s-a postat în fața unei secții de poliție din Paris, a strigat Allahu Akbar, a scos un satâr și a încercat să omoare câțiva polițiști, dar a fost împușcat. Avea la el și o vestă cu explozivi care ulterior s-au dovedit că nu erau reali.

Cât timp aștepta la Timișoara rezultatul cererii, Belgacem a fugit în Austria, dar a autoritățile de acolo l-au prins și expulzat în România. În timpul interogatoriului, tunisianul le-a spus polițiștilor români că are și un alt nume Ben Khalif Mohamed și că se născuse în Libia.

Inspectoratul General pentru Imigrări a cerut Ambasadei Tunisiei să stabilească identitatea lui Belgacem și să-i ofere acestuia documente de călătorie, însă nu a primit niciun răspuns.

Belgacem a ajuns în 2014 în Germania, stat care a încercat să-l trimită în România, dar autoritățile de la București au refuzat, motivând că deja îl expulzaseră. Din Germania el a plănuit atacul asupra secției de poliție.