Skip to content

Tineri gardieni din Penitenciarul Arad s-au pensionat dând șpagă la Spitalul Militar

Pe 18 octombrie 2018, procurorii DNA Timișoara l-au reținut pentru 24 de ore pe medicul Eugen Silviu Poșiar, șeful Secției Medicină Internă din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara. Poșiar este angajat ca personal contractual civil și este cercetat pentru luare de mită și trafic de influență.

Medicul a fost dus la instanță cu propunerea de arestare preventivă. Judecătorii Tribunalului Timiș au decis arestarea pentru o perioadă de 30 de zile, dar Poșiar a făcut contestație. În ordonanța procurorilor se arată că există date și probe care atestă faptul că angajații din Penitenciarul Arad se grăbeau să iasă la pensie înainte de termen pentru că aceasta era cât salariul.

Medicul Eugen Poșiar, în drum spre instanță (Foto: Impactpress)

„Începând cu luna noiembrie 2016, în schimbul unor sume de bani, persoanele doritoare să se pensioneze în această modalitate apelau la medicul Poșiar Eugen Silviu, care: în situația în care nu identifica afecțiuni ce puteau reprezenta un impediment în desfășurarea activității profesionale a „solicitanților”, proceda la stabilirea unui diagnostic nereal (afecțiuni cardiace despre care afirma că nu pot fi stabilite cu exactitate pe fondul lipsei unei aparaturi performante, probleme pulmonare ori alte afecțiuni grave”, se arată în comunicatul DNA.

Tot pentru a-i ajuta pe angajații penitenciarului, medicul Poșiar acorda concedii medicale pe care le prelungea până la limita a 90 de zile și întocmea actele necesare programării în fața comisiei de specialitate. Pe baza acestor documente, membrii comisiei declarau persoanele respective ”apt limitat”, aspect care le permitea acestora să iasă la pensie.

Procurorii DNA au stabilit că prin această modalitate, până în prezent, au beneficiat de pensionare înainte de împlinirea condițiilor legale sau au inițiat demersuri în acest sens un număr de peste 70 persoane din cadrul Penitenciarului Arad cu vârste cuprinse între 40-48 ani.

Anchetatorii susțin că în perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2018, inculpatul Poșiar Eugen Silviu, a primit de la două persoane sumele de 1.400 de euro și 2.000 lei și a mai pretins de la alte două persoane sume neprecizate de bani pentru a-i determina pe membrii comisiei de expertiză din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara să decidă clasarea acestora din motive medicale.

DNA desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, însă nu a precizat numele acestora. Cel mai probabil sunt angajați ai Penitenciarului Arad.