Skip to content

Traficul aerian, perturbat în Europa. Peste jumătate dintre curse au întârzieri

Aproape jumătate dintre cursele aeriene din Europa înregistrează întârzieri provocate de o defecţiune la sistemul de supraveghere aeriană Eurocontrol, potrivit unui comunicat al agenţiei europene pentru siguranţa traficului aerian, relatează site-ul agenţiei Reuters, citat de Mediafax.ro.

Situaţia a fost generată de o eroare la sistemul ETFMS, care procesează planurile de zbor. Defecţiunea afectează cursele aeriene înregistrate în sistem înainte de ora 10:26 GMT (13:26, ora României).

“Am pus în practică măsuri de urgenţă, iar capacitatea disponibilă în întreaga reţea a fost redusă cu 10%. Nu ne-am mai confruntat niciodată cu aşa ceva. Centrul de control pentru traficul aerian nu a fost afectat în mod direct şi nu există implicaţii de siguranţă generate de acest incident”, se arată într-un comunicat al Eurocontrol.

Eroarea a fost identificată, dar soluţionarea acesteia va dura până spre sfârşitul zilei. Aproximativ 500.000 de pasageri sunt afectaţi de această situaţie.

Aeroporturile din Amsterdam, Bruxelles, Frankfurt şi Helsinki au avertizat că vor fi înregistrate întârzieri semnificative în cazul decolărilor, iar frecvenţa acestora a fost limitată la 10 pe oră.

Aeroportul Henri Conadă nu este afectat de defecţiunea sistemului Eurocontrol

Pe aeroportul Otopeni au fost înregistrate marţi întârzieri, însă problemele nu au fost provocate de sistemul de supraveghere Eurocontrol, ci din cauze obişnuite, a declarat pentru MEDIAFAX Valentin Iordache, directorul de comunicare şi purtător de cuvânt Aeroporturi Bucureşti.

„În toată ziua au fost câteva curse întârziate, deşi nu au comunicat că ar avea vreo legătură cu altceva decât probleme obişnuite. Întârzierile au fost mult mai puţine decât de obicei, cred că sub zece”, a declarat Valentin Iordache.

În jurul orei 18.30, pe tabela aeroportului Henri Coandă apar la sosiri o cursă anulată şi una întârziată, iar la plecări o cursă anulată şi trei întârziate.

Eurocontrol coordonează traficul aerian pentru 41 de state membre ale Uniunii Europene. Sistemul ETFMS calculează ruta ideală de zbor şi alocă anumite culoare de zbor, reducând complexitatea comunicării între state.