UCRAINA: Jurnalist german de extremă dreapta, acuzat că a finanțat trei polonezi să comită un atac cu bombă incendiară

Trei polonezi sunt judecați pentru implicarea lor într-un atac cu bombă incendiară asupra unui centru cultural maghiar din orașul Ujhorod, vestul Ucrainei, pe 4 februarie 2018.

Unul dintre ei a declarat că a primit instrucțiuni de la un jurnalist german care este și consilier parlamentar pentru partidul AfD, scrie Radio Europa Liberă.

Michal Prokopowicz are 28 de ani și pe 14 ianuarie 2019 a declarat judecătorilor din Cracovia, Polonia, că jurnalistul german Manuel Ochsenreiter i-a dat instrucțiuni pentru a comite atacul cu bombă.

Nu a fost nimeni rănit în atac, dar incidentul, urmat de o incendiere câteva săptămâni mai târziu, a înrăutățit relațiile maghiaro-ucrainene.

Prokopowicz este unul dintre cei trei suspecți polonezi de extremp dreapta care sunt judecați în prezent în Cracovia.

Televiziunea poloneză TVP a precizat încă din 5 ianuarie 2019 că autoritățile anchetează un jurnalist german în legătură cu atacul, dar nu a precizat despre cine este vorba.

Manuel Ochsenreiter are 42 de ani și are legături cu activisști polonezi de extremă dreapta, printre care și cu Mateusz Piskorski,.

Acesta este fondatorul unui partidului pro-rus „Schimbarea” (Zmiana) și a fost arestat în 2016 pentru spionaj în favoarea Rusiei și Chinei.

Împreună cu șeful său din parlament, Ochsenreiter a înființat în 2016 Centrul German pentru Studii Euroasiatice, o organizație care oferă consultanță. Printre șefii acestuia se numără și Piskorski.

Ochsenreiter este editorul revistei germane Zuerst! și un personaj des întâlnit în media rusă în ultimii cinci ani, fiind cunoscut mai ales pentru că a susținut separatiștii ruși din estul Ucrainei.

În ultimele luni el a fost consilierul lui parlamentarului german Markus Frohnmaier, membru AfD. Acesta este unul dintre cei mai fervenți susținători ai ridicării sancțiunilor pe care UE le-a impus Rusiei după anexarea Crimeii.

Frohnmaier a declarat pe 14 ianuarie că Ochsenreiter neagă acuzațiile și le consideră de domeniul fantasticului.

„Să vedem dacă procurorul îl va acuza oficial pe angajatul meu și atunci, și numai atunci, îl voi da afară. Doar atunci când este foarte clar dacă acuzațiile sunt adevărate sau nu”, a declarat pentru Radio Europa Liberă parlamentarul AfD.

Avocatul jurnalistului german a precizat pentru sursa citată că clientul său nu știa de nicio acuzație adusă de oficialii polonezi și nici de declarația dată în fața curții de unul dintre atacatori.

„Dacă există o asemenea declarație, este una falsă”, a mai spus avocatul.

Prokopowicz, cel care l-a acuzat pe jurnalistul german de implicare în atac, este judecat alături Tomasz Szymkowiak, în vârstă de 25 de ani, și de Adrian Marglewski, 22 de ani.

Cei trei polonezi sunt acuzați de promovarea fascismului, periclitarea vieții sau a propritetății prin incendiere. În plus, Prokopowicz este acuzat și de finanțarea terorismului.

El a declarat în fața judecătorilor că jurnalistul german i-a propus să deseneze simboluri naziste pe clădirea centrului cultural maghiar și să dea vina pe ultranaționaliștii ucraineni.

Acțiunea însă a luat o altă turnură. Atacatorii au cumpărat benzină și au dat foc centrului. Nu le-a plăcut rezultatul primului atac, așa că au încercat din nou.

Prokopowicz a precizat la instanță că a primit bani de la jurnalistul german, bani pe care i-a folosit în atac.

Mai mult, el a spus că incidentul a fost filmat pentru a-i dovedi lui Ochsenreiter că au comis fapta. Imaginile au fost trimise codificat jurnalistului printr-o aplicație.

După atac, doi dintre suspecți s-au întors în Polonia prin Slovacia, dar au fost identificați de autoritățile ucrainene.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA