Skip to content

Un clan de români a ținut în sclavie peste 150 de conaționali pe plantațiile din Spania

Peste 150 de români au fost ademeniți de câțiva conaționali cu locuri de muncă bine plătite în Spania.

Odată ajunși acolo, aflau că sunt deja datori firmei care îi adusese astfel că nu primeau niciun ban.

Erau cazați în condiții inumane și bătuți dacă refuzau să meargă la muncă.

Stăpânii lor era tot români, membri ai unui clan care avea 17 membri.

Ei au fost arestați la începutul lunii decembrie 2018 pentru trafic de persoane, exploatare prin muncă, fals în acte, uzurpare de calități oficiale, spălare de bani și apartenență la o grupare infracțională.

Conform agenției de presă spaniole EFE, gruparea era alcătuită din 16 români și un spaniol.

Toledo, Spania, 5 decembrie 2018. Manuel González Ramos, reprezentantul guvernului provinciei autonome Castilla-La Mancha, a prezentat într-o conferință de presă rezultatul operațiunii „Merin”.

Victimele sclaviei moderne lucrau sezonieri în agricultură în regiunile Albacete și Cuenca.

Ramos a explicat în conferința de presă ce înseamnă „sclavia secolului XXI” și care era modul de operare al grupării.

Victimele erau amăgite cu oferte false de muncă și ajungeau să lucreze pentru gruparea criminală.

Cum ajungeau în Spania, membrii clanului le spuneau victimelor că le datorează bani pentru cazare și transport.

Prețurile pentru aceste servicii erau exorbitante, astfel că românii munceau gratis pentru stăpânii lor români pentru a-și acoperi așa-zisa datorie.

O familie de români, soț, soție și fiu, conducea gruparea infracțională, conform anchetatorilor spanioli.

Ei aveau în subordine alte 14 persoane, printre care și un spaniol, care aveau rolul de a controla muncitorii trimiși la ferme, îi băteau dacă refuzau să lucreze, îi transportau la diferite ferme, îi supravegheau și îi prindeau dacă fugeau de pe plantații.

Operațiunea „Merin” a început în paralel cu alte operațiuni similare la începutul lunii decembrie după ce anchetatorii au primit o informație despre un grup de oameni care angaja sezonieri în agricultură în orașul La Roda.

„Erau perfect organizați și au profitat de persoane vulnerabile, mare majoritate români, pe care le angajau în aceste firme și îi puneau să muncească în condiții extreme. Li se promitea salariu, dar nu-l primeau pentru că erau taxați pentru cazare, întreținere, transport și practic erau mai mult datori decât să primească bani pentru munca lor”, a explicat Jesus Rodrigo, comandantul Guardia Civil din Albacete.

El a explicat că zilele de muncă erau extenuante, oamenii fiind forțați să muncească și 14 ore pe zi fără pauză, fără acces la toaletă. Mai mult, erau cazați în condiții inumane.

Liderul grupării poza în om de afaceri. El a înființat o firmă de plasare de forță de muncă sezonieră.

Opera mai ales în La Roda, provincia Albacete, dar s-a extins până în La Manchuela, provincia Cuenca, la aproape 120 de km depărtare de La Roda, baza de operațiuni a clanului.

Contractele de muncă nu erau semnate și în ele se stipulau datorii pentru transport și cazare mai mari decât salariul pe care l-ar fi primit.

Unele contracte erau încheiate pe nume fictive pentru a evita controalele de la Inspecția Muncii.

Gruparea de români a obținut sume mari de bani din exploatarea conaționalilor.

În timpul anchetei, Guardia Civil a confiscat trei mașini de lux evaluate la 200.000 de euro, 9.000 de euro în numerar și câteva laptopuri.

Trei proprietăți pe care gruparea infracțională le-a achiziționat din exploatarea românilor amărâți au fost de asemenea confiscate pentru că provin din activități de spălare de bani.

Un cont în care erau 100.000 de euro a fost blocat de anchetatori

„Avem obligația morală și instituțională de a acționa împotriva traficului de ființe umane”, a spus Manuel González Ramos, reprezentantul guvernului.

Germania recunoaște oficial că străinii, inclusiv ROMÂNII, sunt exploatați de către angajatori