Skip to content

Un deputat modifică documente oficiale după bunul plac

Tot mai des îl vedem pe lângă Florin Iordache, celebrul părinte al Ordonanței 13, pe actorul Márton Arpad Francisc. Deputat din 1990, inițial pe listele FSN, apoi UDMR, s-a remarcat în Parlament pentru lupta pe care o duce cu obstinație împotriva urșilor. Din 2004, cum prinde un moment, cum cere stârpirea lor. Cu toate că părinții l-au botezat și Francisc, îi lipsește cu desăvârșire compasiunea pentru animale.

Márton Arpad este parlamentar de aproape 28 de ani, mai mult timp decât a reușit Ceaușescu să stea la putere. Între 1990 și 2000 a avut un singur proiect de lege, și acela privind indemnizațiile parlamentarilor. Apoi, în patru ani din 20 de legi propuse i-au trecut doar șapte, cele mai multe privind reorganizarea teritorială a unor comune. Când mai uită de urși, Márton Arpad propune legi spre propășirea poporului român, cea mai benefică fiind cea privind ciupercile comestibile din flora spontană.

Logica scuză mijloacele

Citiți cu atenție următoarea declarație a lui Márton Arpad făcută în plenul Camerei Deputaților. Un om cu astfel de logică muncește cu spor la legile Justiției. „Din punct de vedere al logicii, dacă ceva este contrar oricărui element şi acel element este contrar aceluia care este contrariul său. Este clar că dacă cineva a declarat că vrea să facă turism, şi noi includem că nu poate face ceva contrar, şi dacă, de exemplu, va avea o afacere sau chiar se va angaja, şi asta se consideră a fi contrariul turismului şi invers este logic, adică dacă cineva vine cu o viză pentru a desfăşura o anumită activitate, alta decât turismul, contrarul acesteia, face comerţ, de exemplu, contrariul acesteia este turismul. Deci nu are dreptul să facă turism”.

Foto: Facebook

Din 2012 udemeristul a prins apetit pentru proiecte legislative și s-a avântat în marea agitată a dezbaterilor parlamentare pe diverse teme, remarcându-se prin apostrofările aduse procurorilor care aveau nesimțirea să ceară urmărirea penală a unor deputați.

Integritate, dar cum o vreau eu

Acest avânt l-a adus direct în Comisia Juridică în 2016. Când nu-i ține isonul lui Iordache, absolventul de actorie Márton Arpad, mai face ceva. Dă cu flit Agenției Naționale de Integritate. A modificat formularul standard a declarației de avere cum i-a venit gândul cel bun. Inițial, scrisul era de mână, apoi documentul a fost modificat la calculator, astfel încât să dea aparența unui document legal.

Declarația sa de avere din 2017 se încheie așa: Prezenta declarație constituie act public și răspund potrivit legii penale pentru inexactitatea sau caracterul complet al datelor menționate (n.r. – până aici este formularea standard), dar nu răspund pentru formulările confuze din lege din a căror interpretare ar putea rezulta necesitatea altor date, sau a datelor pe care nu le cunosc. În varianta din 2016 se putea citi: și nu răspund pentru formulările confuze…

În 2006, dar nu numai, pe când se chinuia să mâzgălească declarația de avere, formularea era una diferită: și nu răspund pentru posibilele interpretări ale unor texte confuze care în interpretarea mea nu necesită elemente în plus față de cele declarate.

Este ca și cum un inculpat trimis în judecată ar adăuga la sfârșitul unui rechizitoriu că el nu răspunde pentru chestiile confuze din lege, care în interpretarea lui l-ar face nevinovat.

Modificarea CODULUI RUTIER, aberația unor analfabeți funcțional