Agenția Națională de Integritate – ANI a a constatat o diferență nejustificată de 181.573 lei între averea dobândită și veniturile realizate de Nicușor Maldea, fost judecător sindic în cadrul Tribunalul Caraș-Severin.
Conform comunicatului instituției, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Timișoara care va trebui să demareze o acțiune de control.
După ce a fost informat că s-au găsit nereguli în averea lui, fostul judecător a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare, se arată în comunicatul ANI din 7 noiembrie
Nicușor Maldea este judecat, alături de alte câteva persoane și case de insolvență, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spãlare de bani, bancrută frauduloasă abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals în declarații, fals intelectual, uz de fals şi favorizarea făptuitorului.
El a fost trimis în judecată de DIICOT în ianuarie 2016.
Procurorii DIICOT au constatat că, începând din 2009, Ion Tudor, practician în insolvență, a inițiat constituirea unui grup infracțional cu scopul de a eluda plata obligațiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului.
Mecanismul infracțional a presupus înființarea unor societăți comerciale, așa-numitele „fabrici de facturi”.
Acestea nu-și declarau toate veniturile și emiteau facturi către alte firme. Acestea la rândul lor emiteau facturi către alte firme de unde se retrăgeau sume în numerar.
Banii ajungeau la „fabricile de facturi” care erau ulterior radiate intenționat tocmai pentru ca ANAF să nu poată face verificări. Sumele reciclate au fost de aproximativ 19 milioane de lei.
Activitatea infracțională, susține DIICOT, viza și obținerea unor imobile ale firmelor aflate în insolvență prin intermediul unor societăți comerciale controlate de către membrii grupării infracționale.
De aceea, Ion Tudor a făcut demersuri pentru a-l racola pe Nicușor Maldea, judecător sindic.
Acesta trebuia să aprobe cererea de intrare în faliment a firmelor aflate în insolvență și care erau în portofoliul caselor de insolvență controlate de Ion Tudor.
El urmărea, se arată în comunicatul DIICOT, să înstrăineze bunurile firmelor din insolvență în dauna creditorilor.
Una dintre aceste firme a fost SC Drumuri și Poduri SA, deținută de Consiliul Județean Caraș – Severin.
Fostul magistrat a primit, susțin procurorii, 60.000 de euro de la un intermediar pentru ca lichidatorul judiciar IT Managament Advisors SPRL, reprezentată de Ion Tudor, să nu întâmpine nicio problemă în timpul procedurii de insolvență.
Cei 60.000 de euro nu au fost dați în numerar, ci au ajuns la Maldea sub forma unui teren forestier, în urma încheierii unor contracte fictive de vânzare-cumpărare.
La scurt timp după tranzacție, fostul judecător a admis cererea lui Tudor ca Drumuri și Poduri SA să intre în faliment.
DIICOT susține că apoi au început vânzărea bunurilor acestei societăți comerciale la valori mult mai mari.
Drumuri și Poduri nu este singurul caz de faliment suspect în care Nicușor Maldea a fost implicat.
În dosarul SC Construct Cement SRL, Maldea a cerut și primit prin intermediul unui interlop din Reșița 30.000 de lei pentru a încuviința efectuarea unor operațiuni de către firma în insolvență controlată de Ion Tudor.
Constantin Adrian Dunăreanu, intermediarul lui Maldea, este cunoscut după porecla „Crețu” și a fost un apropiat al fostului președinte al Consiliului Județean Caraș – Severin, Sorin Frunzăverde poreclit Ayatollahul.
El are în dosarul aflat pe rolul Curții de Apel București calitatea de denunţător-inculpat.
La termenul din 17 iulie 2018, instanța a dispus emiterea unei adrese către DIICOT pentru ca instituția să pună la dispoziţia instanţei de judecată toate actele de urmărire penală (înscrisuri şi înregistrări audio-video) cu privire la infracţiunea de luare de mită prin intermediul inculpatului Dunăreanu Constantin Adrian.
Judecătorii vor ca în şedinţă publică să asculte și să vadă aceste înregistrări.
Dunăreanu „Crețu” și-a schimbat de mai multe ori numele de familie și chiar și data nașterii. Acest lucru a fost posibil cu complicitatea unor medici de la Spitalul Județean.
El a purtat de-a lungul timpului următoarele nume: s-a născut Ciotîrlă, apoi Udoviță, Dunăreanu, Ientner, Moise, din nou Dunăreanu, și-a schimbat data nașterii, a fost miluit cu un nou CNP și apoi a devenit Nechita, pentru ca în prezent să fie citat la instanță tot ca Dunăreanu.
Magistrații de la Curte mai doresc și vizionarea înregistrărilor de pe suporturile originale privind a doua confruntare dintre denunţătorul-inculpat Dunăreanu Constantin Adrian şi Maldea Nicuşor din data de 05.11.2015 şi verificarea celor consemnate în procesul verbal de confruntare.
Tot în iulie, instanța a cerut DIICOT să comunice care este cuantumul cheltuielilor judiciare cu privire la inculpatul Maldea Nicuşor în special cu efectuarea flagrantului nereuşit din data de 25.06.2015 cu inculpatul Dunăreanu Constantin Adrian.
Nicușor Maldea a declarat presei când a fost arestat că este victima răzbunării unor bișnițari cu cazier de la care a cumpărat parfumuri și haine ieftine.
Următorul termen în acest dosar este pe 11 decembrie 2018.