Un fost ministru PSD pregătește o lege a repatrierii: „Gândiţi-vă ce ar însemna să revină câteva sute de mii de români anual”

Mulţi dintre românii din diaspora s-ar întoarce în ţară dacă ar avea de ce, dacă ar primi casă şi maşină cu garanţii din partea statului român, iar în acest sens este nevoie de o Lege a repatrierii, a declarat luni, 21 octombrie, Harry Ilan Laufer, fost ministru PSD al IMM-urilor şi coordonatorul programului Smart Start USA.

“Este nevoie de o Lege a repatrierii pentru România, pentru care eu o să mă lupt în următoarea perioadă. Am deja un draft de proiect de lege şi cred că este cea mai simplă metodă pentru România de a-şi rezolva problema forţei de muncă. O Lege a repatrierii, aşa cum are orice stat care s-ar afla în situaţia României, cu al doilea cel mai mare exod de pe planetă, după Siria, ar trebui să facă ceva să-şi aduce cetăţenii în ţară, indiferent cu cine votează, nu are nicio relevanţă”, a spus Laufer.

El a oferit drept exemplu programul “Prima Casă”, care are cea mai mică rată de credite neperformante din Europa.

“Gândiţi-vă că putem oferi cetăţenilor care se repatriază condiţii de a-şi achiziţiona o locuinţă, fără adeverinţă de venit, şi cu un avans de câteva procente. Credeţi-mă, nu vor exista rateuri nici în acest caz. Oamenii, dacă le oferi casă şi maşină, evident, într-un anumit plafon şi cât poate să-şi permită statul… Creditele garantate nu sunt garantate cu bani, ci, dacă se întâmplă ceva, statul are obligaţia să… Deci, gândiţi-vă ce ar însemna să revină câteva sute de mii de români anual în România. Mulţi poate nu cred lucrul acesta, dar am fost ministru şi am toate informaţiile. Mulţi români s-ar întoarce în ţară dacă ar avea de ce. Să devii proprietar, să ai varianta să ai un start-up, să ai de ce să te întorci… Astăzi, situaţia este cu totul diferită faţă de acum 10-15-20 de ani, când oamenii au plecat”, a continuat Laufer.(Foto: Facebook)

Diaspora românească, a cincea cea mai mare din lume. Românii lucrează în cea mai mare parte în meserii slab calificate

„Ce ştim despre diaspora românească?”

Aproape 10 milioane de români în afara granițelor. Majoritatea au emigrat din cauza sărăciei și corupției din țară

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA