Un taxi dronă, prezentat în premieră la Viena

Un model de taxi dronă construit de compania chineză EHang s-a ridicat doar 10 metri de la sol cu ocazia prezentării mondiale a acestui aparat.

Evenimentul a avut loc pe 4 aprilie 2019 la Viena.

Modelul i-a dezamăgit pe cei prezenți, oferind o perspectivă limitată asupra acestei tehnologii futuriste, informează AFP, citat de Agerpres.

Zece grupuri mondiale, printre care Boeing şi Airbus,  mizează pe faptul că drona taxi ar putea revoluționa deplasarea urbană în viitorul apropiat.

Constructorul chinez EHang a fost însă primul care a propus un zbor public demonstrativ pentru reprezentanţii mai multor companii mass-media.

Aparatul EHang 184 are două locuri şi a executat foarte scurte ridicări pe verticală până la înălţimea de zece metri, urmate de aterizări la punct fix.

Nu a depăşit tribunele stadionului Generali Arena din Viena unde a avut loc această demonstraţie.

„A fost amuzant, zborul a fost lin, dar dispozitivul este uimitor de zgomotos şi extrem de strâmt. Proximitatea elicelor este puţin cam înspăimântătoare”, a declarat Joe Klamar, fotograf AFP.

EHang 2016 are opt perechi de elice orizontale și produce un zgomot inferior celui unui elicopter clasic.

Aparatul este gândit să transporte doi pasageri la altitudini joase pe distanţe de până la 35 de kilometri.

„Principala noastră provocare nu este tehnologia, nici reglementarea, ci publicul”, a declarat Derrick Xiong, directorul de marketing al companiei chineze.

Compania EHang susține că a primit deja mii de cereri de pre-comandă şi vrea să producă acest aparat în serie începând cu 2010 cu ajutorul grupului aeronautic austriac FACC.

Prețul este de aproximativ 200.000 de euro și are o autonomie de zbor de 30 de minute la o viteză maximă de 130 km/h.

Poate transporta încărcături de până la 260 de kg și consumă 17 Kw, comparabil cu consumul unui autoturism electric.

EHang realizează majoritatea testelor sale în China, dar  în februarie 2017 a ridicat de la sol un prototip în Dubai.

Testul s-a desfășurat fără public.

Constructorii care lucrează la proiectele unor taxiuri zburătoare – precum producătorul german Volocopter – se află în contact cu diverse autorităţi aeriene, inclusiv cu EASA (organizaţie europeană), pentru a obţine un cadrul legal de operare.

Ministrul austriac al Transporturilor vrea Austria să figureze printre primele ţări din lume care să beneficieze de taxiuri-dronă.

  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?