Skip to content

Uniunea Europeană impune introducerea limitatoarelor de viteză la autoturismele noi

Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor din Parlamentul European a aprobat cu 33 de voturi pentru și două împotrivă instalării obligatorie a limitatoarelor de viteză pe toate autovehiculele noi în maximum trei ani.

Deciz este doar una dintre măsurile obligatorii ce vor fi introduse, după votul din 21 februarie 2019, pentru a limita numărul deceselor în trafic.

Asistarea inteligentă a vitezei – intelligent speed assistance (ISA) – va folosi un sistem de recunoaștere a semnelor de circulație sau date GPS pentru a determina viteza autovehiculului.

Propunerea a fost înaintată europarlamentarilor de Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor – ETSC.

Conform acestuia, introducerea ISA va reduce coliziunile în trafic cu 30 de procente și ar salva 25.000 de vieți în 15 ani de la introducerea sa.

Toate autoturismele noi care vor fi vândute începând cu 2022 vor trebui să aibă sistemul ISA.

Volvo va instala din 2020, conform Departamentului de Transport al SUA, aceste limitatoare la noile sale modele, viteza maximă fiind de 180 km/h.

ISA nu va fi însă singura măsură introdusă.

Un sistem avansat de frânare în caz de urgență va fi de asemenea obligatoriu.

O interfață standardizată care să blocheze autoturismul în cazul consumului de alcool va deveni obligatorie.

Altă obligativitate pentru producătorii de autovehicule este introducerea unui sistem de avertizare în cazul în care șoferul ațipește la volan sau nu este atent.

În plus față de propunerea Comisiei Europene, parlamentarii au adăugat printre sistemele obligatorii și un sistem de înregistrare a accidentelor, un fel de cutie neagră la avioane.

Comisia Europeană propusese ca doar autoturismele și autoutilitarele să fie echipate cu aceste cutii negre.

Mai mult, toate autotursimele vor trebui să fie echipate cu un sistem de monitorizare a presiunii în pneuri.

Autoutilitarele și SUV-urile nu vor mai fi scutite de la diferite măsuri de siguranță care în prezent se aplică numai autoturismelor.

Producătorii de autovehicule trebuie să se asigure și că toate vehiculele sunt protejate împotriva atacurilor informatice. 

Camionale, autocarele și autobuzele vor trebui proiectate astfel încât șoferii să poată observa mai ușor participanți vulnerabili în trafic cum ar fi bicicliștii sau pietonii. Nu va mai exista niciun „punct mort”.

Pentru vehiculele care funcționează pe hidrogen noile reglementări prevăd doar standarde pentru materiale și componente care se folosesc la aceste vehicule, precum și la procedurile de testare.

Următorii pași sunt negocierea cu Consiliul European și apoi votul în plenul Parlamentului European de săptămâna viitoare.