Universitatea din New York: O profesoară română își acuză câțiva colegi de abuzuri sexuale

Mai mulți profesori de la una dintre cele mai prestigioase universități din Statele Unite sunt acuzați că au condus în secret o operațiune de crimă organizată în care drogurile erau la ordinea zilei, iar studentele erau tratate ca niște obiecte sexuale.

Ancheta poliției a pornit în urma declarațiilor date de două studente, una dintre ele fiind româncă, făcute jurnaliștilor de la New York Times la sfârșitul săptămânii trecute.

Mai mulți profesori de la John Jay College of Criminal Justice din Manhattan, parte a Universității New York, sunt acuzați că, începând cu 2014, au fost liderii unei organizații criminale care se ocupa cu vânzarea drogurilor către studenți în campusul universitar, dar și cu „trimisul la produs” al unor studente.

Conform presei americane, universitatea a aflat despre aceste fapte în luna mai 2018 când două foste studente i-au reclamat pe câțiva profesori. Aceste reclamații au dus la o anchetă internă și la descoperirea unor cantități mari de droguri în campusul studențesc.

Până acum, patru profesori au fost suspendați, dar jurnaliștii de la New York Times susțin că gruparea era constituită din șase profesori de la Facultățile de Antropologie și Sociologie.

Naomi Haber și Claudia Cojocaru, cele două foste studente de la care a pornit investigația, au făcut primele declarații publice în week-endul care a trecut.

Haber, în vârstă de 24 de ani, a absolvit în ianuarie 2018 și l-a acuzat pe fostul decan al Facultății de Antropologie, Anthony Marcus, că a violat-o după o conferință academică din 2015. Se pare că nu ar fi fost singura. Ea a mai spus că un alt profesor din aceeași facultate, Richard „Ric” S. Curtis, a introdus-o în lumea „Mlaștinii”, o clădire din campus, un loc exclusivist în care a încurajat-o să facă sex cu mai mulți profesori.

Marcus și Curtis sunt suspendați, alături de Barry Spunt, fostul decan al Facultății de Sociologie, și de epidemiologul Leonardo Domingue care a lucrat alături de Curtis în mai multe proiecte.

Leonardo Dominguez, Ric Curtis și Anthony Marcus (Foto: New York Times)

Întrebarea pe care și-o pun jurnaliștii americani este: De ce universitatea, care știa din mai despre aceste lucruri, a făcut o anchetă internă înainte de a chema poliția sau procurorii? Universitatea este cunoscută pentru strânsele relații pe care le are cu forțele de ordine. Poliția campusului a găsit în august cantități importante de droguri, dar nu a chemat procurorii. I-au înștiințat abia în această lună.

Un purtător de cuvânt al colegiului a apărat școala spunând că aceasta a acționat prompt în urma reclamațiilor și că securitatea este cea mai importantă la John Jay College.

Una dintre persoanele care i-au reclamat pe profesori este Claudia Cojocaru. Ea are 39 de ani și este în prezent profesor la John Jay. Ea a scris, conform New York Times, în reclamație că a fost victima traficului pentru exploatare sexuală cu mult timp înainte să vină la John Jay College și că apoi a lucrat pentru a salva alte femei.

Atât Haber, cât și Cojocaru au declarat sâmbătă, 24 septembrie, pentru New York Times că își mențin acuzațiile și au criticat ancheta internă a universității.

Acuzațiile lui Naomi Haber și Claudiei Cojocaru,, stânga, au declanșat ancheta (Foto: New York Times)

„Sunt incredibili de nesimțiți și nu-i interesează de victime. Ne-au făcut să ne comportăm ca la circ, distorsionează faptele și discuțiile dintre noi. Vor să bage totul sub preș. Ne rănesc din nou făcându-ne să dăm publicității tot felul de experiențe traumatizante”, a declarat Cojocaru.

Autoritățile din New York investighează acum cazul, dar până acum nu au fost puse cap la cap toate acuzațiile. Avocații celor patru profesori au negat că clienții lor ar fi vinovați. Cei mai mulți dintre ei sunt cunoscuți pentru cercetările lor aprofundate în istoria drogurilor și prostituției.

Avocatul lui Curtis a susținut că clientul său este un profesor foarte respectat și cunoscut. Apărătorul profesorului Marcus a spus că acesta neagă vehement acuzațiile.

Carmen Jack Giordano, cea care îl apără pe profesorul Spunt, a declarat că acuzațiile sunt defăimătoare și răutăcioase, clientul său fiind nevionvat. Ea a mai spus că este rușine cum persoane care au un scop ascuns pot manipula sistemul și publicul.

Tot ea este și avocata profesorului Dominguez și a precizat că acesta a fost coleg cu Haber în timpul studenției. Fosta studentă vorbea întruna despre sex și după ce Dominguez a fost angajat, ea a continuat să flirteze cu el, în ciuda protocolului universitar.

Această anchetă este un alt episod dintr-un șir de investigații declanșate împotriva managementului universității, considerat ineficient, care a creat un sistem permisiv care a dus la abuzuri.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA