Fruntașul Ionuț Burlacu, rănit recent în Afganistan, a fost transportat miercuri, 8 mai 2019, la Centrul Medical Regional din Landstuhl din Germania pentru investigații medicale suplimentare și tratament de specialitate.

Starea lui de sănătate este stabilă, se arată într-un comunicat al MApN.

Caporalul clasa a III-a Laurențiu Bogatu și fruntașul Ionuț Burlacu din Batalionul 300 Protecția Forței „Sfântul Andrei” au fost răniți luni, 6 mai 2019, în jurul orei 2.35, ora României, în timp ce executau o misiune de patrulare interioară în Baza Aeriană Kandahar.

Pe timpul executării misiunii, mașina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii s-a răsturnat.

Cauzele evenimentului sunt în curs de cercetare de către o comisie constituită la nivelul unității.

Celor doi militari li s-a acordat primul ajutor și au fost evacuați la Spitalul Militar ROL III din Baza Aeriană Kandahar.

Starea lor de sănătate este stabilă.

Caporalul Bogatu a fost externat în aceeași zi și s-a întors în tabăra românească unde a rămas sub supravegherea echipei medicale a detașamentului.

Aproximativ 500 de militari români din Batalionul 300 Protecția Forței Sfântul Andrei, echipele de consilieri TAAC (Train Advice and Assist Command) Nord, Sud și Vest și AIAT (Army Institutional Advisory Team) au plecat în ianuarie 2019 pentru a participa la misiunea Resolute Support în teatrul de operații din Afganistan.

Foto: Dan Vereș Sursa foto: presamil.ro

Militarii gălățeni din acest batalion s-au pregătit cinci luni pentru asigurarea protecţiei bazei militare din Kandahar şi consilierea forţelor de securitate afgane.

Incidentul din 6 mai 2019 vine la scurt timp după ce la jumătatea lunii aprilie, alți patru militari români au fost răniți în Afganistan.

Militarii au fost răniți în misiune pe 13 aprilie 2019, în jurul orei 10 (ora României), când o coloană de vehicule blindate MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – vehicule rezistente la exploziile minelor și protejate împotriva ambuscadelor) operate de militarii Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei” a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat.

A urmat un atac cu armament ușor de infanterie executat de insurgenți.

Infanteriștii români au respins atacul insurgent, având sprijin terestru și aerian din partea forțelor americane.

Cei patru militari răniți în urma incidentului au fost evacuați pe cale terestră către spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar, toți fiind conștienți și în stare stabilă.

În urma evaluării medicale, militari au fost internați, doi dintre ei cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis și cel de al patrulea cu fractură toracală.

Militarii răniți în atac sunt plutonierul Dănuț Donțu și caporalii clasa a III-a Cosmin-Cătălin Goleanu, Cristian Gabăr și Ionel Cristea.

Caporalii clasa a III-a Cristian Gabăr și Ionel Cristea au fost transportați după trei zile de la atac la Centrul Medical Regional din Landstuhl, Germania.

Ulterior au fost aduși în România și internați în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din Bucureşti pe 24 aprilie.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?