Skip to content

USR a depus un proiect de lege care interzice parlamentarilor să-și mărească propriile salarii

Deputații USR Adrian Prisnel și Cristian Seidler au depus o inițiativă legislativă care va face imposibil ca parlamentarii să-și majoreze pentru ei înșiși salariile. Astfel, USR continuă seria de inițiative legislative care urmărește eliminarea unor drepturi speciale ale parlamentarilor, văzute de cetățeni ca privilegii.

Proiectul de Lege pentru modificarea art. 42, alin. (4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor prevede, în esență, că modificările făcute coeficienților de stabilire a indemnizațiilor lunare se vor aplica doar odată cu începutul unui nou mandat al celor două camere ale Parlamentului. Astfel, orice majorare a indemnizației va fi valabilă doar pentru viitorul Parlament, iar parlamentarii nu vor mai putea să voteze creșterea indemnizațiilor proprii.

“Consider că este imoral ca parlamentarii să-și legifereze drepturi speciale. Dreptul parlamentarilor de a-și vota propriile salarii este un privilegiu în raport cu celelalte categorii de salariați care nu pot decide asupra propriilor venituri. Faptul că aceștia votează majorările de salarii de care vor beneficia ei înșiși este privit drept un conflict de interes. Această percepție reprezintă și una dintre cauzele pentru care Parlamentul României este o instituție în care cetățenii au foarte puțină încredere. Un vot pentru acest proiect ar fi o dovadă că parlamentarii au înțeles mesajul societății: nu vă mai votați privilegii”, a declarat deputatul USR Adrian Prisnel.

“Dezbaterea aceasta a avut loc în multe state din lume, mai ales în contextul în care opinia publică a perceput un abuz al acestui drept. În unele dintre aceste state au fost adoptate legi care să elimine posibilitatea ca parlamentarii să-și poată stabili propriile salarii. În Marea Britanie, spre exemplu, în urma unui scandal public, a fost înființată o autoritate independentă care stabilește și gestionează veniturile parlamentarilor. Ne gândim că aceasta ar putea fi o soluție și pentru România. Primul pas este însă să limităm acest drept”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

USR a depus anul trecut un proiect de lege care elimină toate pensiile speciale și le limitează pe cele ale magistraților și ale militarilor. Acest proiect a fost respins săptămâna trecută în Comisia pentru Muncă a Senatului de către majoritatea PSD-ALDE.

Afacere mortală cu medicamente. Distribuitorii farma fac profit pe seama bolnavilor incurabili