Vaccinare obligatorie în AUSTRIA începând de la vârsta de 18 ani. Amenzi de până la 3.600 de euro

Vaccinarea împotriva coronavirusului va fi obligatorie pentru adulți de la începutul lui februarie, sub riscul unei amenzi ridicate, a declarat duminică cancelarul Karl Nehammer, relatează AFP.

„Aşa cum era prevăzut, vom face vaccinarea obligatorie de la începutul lui februarie” pentru cei de peste 18 ani, a declarat Nehammer la Viena, în cadrul unei conferinţe de presă.

Toată săptămâna au avut loc dezbateri aprinse în Parlament în jurul acestui proiect, în contextul în care 78,5% din populaţia eligibilă este vaccinată în acest moment cu schema completă.

„Este un proiect sensibil, dar conform Constituției”, care necesită „o fază de adaptare” care să le permită celor recalcitranţi să se vaccineze „până la jumătatea lui martie”, a detaliat el.

Amenzi de până la 3.600 de euro

„Apoi vor fi efectuate controale” şi a nu fi vaccinat va reprezenta un „delict” pasibil de „sancţiuni” financiare între 600 şi 3.600 de euro, în caz de recidivă.

După această perioadă de grație, autoritățile vor efectua controale și cei nevaccinați vor fi amendați cu 600 de euro, această sancțiune putând fi aplicată de cel mult patru ori pe an, în funcție de veniturile persoanei.

Luată un timp în calcul, vaccinarea obligatorie a minorilor în vârstă de peste 14 ani a fost în cele din urmă abandonată şi numai adulţii vor fi vizaţi de măsură, a precizat cancelarul în prezentarea proiectului de lege care urmează să fie adoptat joi de parlament.

Guvernul austriac justifică această măsură rară prin sufocarea spitalelor şi dorinţa sa de a obține o rată de vaccinare de 90%, care ar permite potrivit experţilor săi atingerea unei imunităţi colective.

Excepţii sunt prevăzute pentru femeile însărcinate şi toate persoanele care nu pot fi vaccinate din motive medicale.

Sesizarea acestor excepţii în registrul naţional al vaccinărilor nu va fi posibilă decât începând in aprilie, a avertizat organismul însărcinat cu colectarea datelor.

Vaccinare obligatorie în Italia pentru persoanele de peste 50 de ani, inclusiv rezidenți străini

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!