Vaci, la păscut în gunoaie. Laptele și brânza, vândute la orașe – VIDEO

Neputința autorităților și inconștiența celor care aruncă gunoiul pe unde apucă pun în pericol sănătatea publică.

Prin satele țării se pot vedea tot mai des vaci lăsate să-și caute de mâncare prin gunoi.

România se confruntă cu o criză a gunoaielor provenite de la populație din cauza cerințelor Uniunii Europene care a solicitat autorităților de la București să închidă gropile de gunoi care nu corespundeau normelor de mediu.

Guvernul a stabilit în 2005 ca până în iulie 2008 toate haldinele de la sate să fie închise și ecologizate.

La jumatatea anului 2009, aproape 3.000 de gropi de gunoi de la sate au fost închise.

Gunoiul era aruncat la marginea satului, dar conform hotărârii de guvern primăriile au fost obligate să încheie  contracte cu operatori autorizați.

Acest lucru a dus la creșterea costurilor de colectare a gunoiului. În timp, facturile nu au mai fost achitate de primari ceea ce a dus la rezilierea contractelor.

Așa au apărut mormane de gunoaie în aproape aproape orice poiană, mal de apă sau margine de drum.

În 2018, România a fost condamnată de Curtea Europeană de Justiție pentru neîndeplinirea obligațiilor privind gropile de gunoi.

Degeaba. Autoritățile sunt neputincioase, iar nesimțirea oamenilor transformă România într-o mare haldă de gunoi.

Lăpușnicel este o comună din Banatul montan, în județul Caraș – Severin, în apropierea Ansamblului Morilor de Apă de la Rudăria și a cascadei Bigăr.

Primăria Lăpușnicel a fost de curând amendată de Garda de Mediu pentru că nu a curățat depozitele ilegale de gunoi.

Reprezentanții Grupului Ecologic de Colaborare Nera, o organizație de mediu locală, au descoperit că primăria nu a salubrizat zonele în care se aruncă gunoiul.

Mai mult, ei susțin că aruncarea deșeurilor în natură (foto) se face cu aprobarea tacită a instituției.

Ecologiștii au surprins vaci hrănindu-se din mormanele de gunoi și afirmă că laptele și brânza sunt comercializate în orașele Băile Herculane și Caransebeș.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.