Skip to content

Van Damme, Gică și Țuțu, arestați pentru proxenetism în Spania, Olanda, Germania și Scoția

Procurorii de la Crimă Organizată din Buzău au decis să rețină marți, 11 septembrie 2018, pentru o perioadă de 24 de ore, mai mulți suspecți acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane şi proxenetism în formă continuată.

Florinel Ștefănescu zis Van Damme, Niță Vasile zis Țuțu, Giorgian Iulian Moldoveanu zis Gică, Ionuț Daniel Iordache zis Buduluș, Cristinel Duță, Aurel Motoc și Stelică Stanciu au ajuns ulterior în fața judecătorilor care au decis arestarea acestora, cu excepția lui Iordache care este în arest la domiciliu.

Conform DIICOT, în perioada 2012-2018 s-au constituit și au funcționat două grupuri infracționale organizate specializate în comiterea de infracțiuni de proxenetism și trafic de persoane care exploatau mai multe tinere în Spania, Elveția, Olanda, Germania, Marea Britanie și Suedia.

Anchetatorii susțin că între 2008 și 2010 Stelică Stanciu a făcut bani frumoși de pe urma practicării prostituției pe teritoriul Spaniei a mai multor tinere. Acestea erau ademenite prin metoda loverboy. Erau seduse de ideea unei relații de dragoste cu Stelică și de perspectiva unui viitor sentimental și material cu acesta și de aceea ele îi dădeau cea mai mare parte din banii obținuți din prostituție acestuia. Banii îi erau dați lui Stelică în mână sau prin trasfer rapid din Spania în Romania.

În 2010, două dintre aceste tinere au fost transferate în Olanda unde au început să lucreze tot în domeniu. Ele îi trimiteau și de aici bani tot prin transfer.

Încurajat de succesul din Olanda, Stelică Stanciu a implicat în afacere mai mulți membri ai familiei sale începând cu august 2012. Anchetatorii au date că din grup a făcut parte și sora acestuia. Ea a plecat în august 2012 la Amsterdam împreună cu fiica sa care urma să se prostitueze în locuri special amenajate: „la vitrine”.

Și nepotul lui Stelică a racolat o persoană de sex feminin ce urma de asemenea să practice prostituția, se arată în comunicatul DIICOT. Stelică Stanciu coordona deplasarea tinerelor din România spre Olanda, le plătea biletele de avion, le asigura cazarea, avea grijă ca tinerele să practice prostituția în folosul său, mai ales că obținea din partea autorităților olandeze documentele necesare pentru practicarea prostituției „la vitrină”.

Mai mult, susțin procurorii, Stelică i-a consiliat pe membrii grupării în privința modului de rezolvare a  problemelor pe care le aveau cu tinerele ce practicau prostituția , astfel încat acestea să desfășoare în continuare această activitate în folosul lor. El colecta banii, tinerele trimițându-i timp de patru ani aproape 65.000 de euro.

Activitățile din Olanda ale rețelei din Buzău nu au trecut neobservate, astfel că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău au demarat o anchetă și în iunie 2013 au trimis în judecată două persoane ale căror nume au apărut și în timpul investigației celor de la Crimă Organizată.

Imediat ce procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău i-au adus la cunoștință lui Stelică Stanciu că este  inculpat, acesta a întrerupt în vara anului 2013 afacerea. Nu a durat mult. În primavara anului 2014, el a pus bazele constituirii și funcționării unui alt grup infracțional specializat în comiterea aceluiași gen de infracțiuni, de această dată tinerele erau trimise la să se prostitueze în Irlanda de Nord și mai ales în Scoția la Glasgow.

La acest nou grup, se arată în comunicatul DIICOT, au aderat mai multe persoane, printre care Ionuț Daniel Iordache și B.C.A. care are în prezent calitatea de suspect. În Scoția, tinerele nu mai erau trimise „la vitrină”, ci erau promovate pe diverse site-uri web de profil ca fiind persoane ce oferă servicii sexuale contra cost. Partidele de sex aveau loc în apartamentele în care ele locuiau sau în locurile stabilite de către clienti. Membrii grupării supravegheau în permanență acțiunea.

Banii erau fie încasați direct de membrii rețelei, fie erau trimiși în România prin transfer rapid pe numele acestora sau pe numele unor interpuși. Anchetatorii au dovezi că între 2012 – 2013 și din 2014 până în prezent cele două grupuri infracționale au obținut aproape 325.000 de lire sterline și 132.000 de euro de pe urma practicarii prostituției a unui număr de 30 de tinere.

Două dintre acestea erau traficate și sunt considerate victime ale traficului de persoane. Activitatea grupului din Marea Britanie a fost de anvergură, astfel că, acum un an,  în septembrie 2017, s-a constituit o echipă comună de anchetă între autorităţile judiciare din Romania, Scoția şi  Irlanda de Nord.

Magistrații Tribunalului Buzău au decis ieri, 12 septembrie 2018, arestarea preventivă a membrilor grupării cu excepția unuia: Ionuț Daniel Iordache zis Buduluș se află în arest la domiciliu în comuna Smeeni, județul Buzău. Toți au contestat decizia judecătorilor.

În dosar mai sunt inculpați: Cătălin Aurelian Brasai, Vasile Ionuț Neculai, Valentin Stefănescu, Petre Marius Alin, Irinel Ciurea zis Ciurică, Gheorghe Ionescu zis Buzatu, Vasile Stanciu, Lucia Stanciu și Mohamed Adham Omar Taha.