Viscolul și ninsorile paralizează România. Cursuri întrerupte, drumuri naționale și porturi închise

Școlile din București și din județele Dolj, Giurgiu și Ilfov sunt închise astăzi și marți din cauza vremii. În Constanța, măsura închiderii școlilor este valabilă doar astăzi. Meteorologii au emis mai multe coduri galbene și portocalii, prin care avertizează că urmează ger în toată România și că mai multe regiuni vor fi afectate de ninsori și viscol în aceste zile. Mai multe drumuri naționale și județene au fost închise din cauza viscolului. De asemenea, din cauza vântului puternic, în judeţul Constanţa au fost închise porturile Midia, Constanţa Nord şi Constanţa Sud-Agigea, informează Știrile TVR.

La Ministerul de Interne, a fost convocat Comandamentul de Urgenţă pentru a limita efectele viscolului şi gerului.

Meteorologul Elena Mateescu, director ANM, a anunțat că gerul se va menține până vineri. Pe 1 și 2 martie temperaturile vor coborî până la minus 22 de grade. La București vor fi -17, -18 grade Celsius. Avertizarea de ger  urmează să fie revizuită miercuri pentru a include și ziua de 2 martie. Gerul se va manifesta mai ales în zonele subcarpatice, incluzând Dobrogea, Moldova, Muntenia și Oltenia.

Zile de iarnă polară peste România. Este cod portocaliu peste trei sferturi din țară, iar în rest este cod galben de ger și viscol. Sunt zile tot mai geroase cu temperaturi care coboară spre minus 20 de grade.

Sunt drumuri blocate, porturile sunt închise, iar zeci de trenuri nu au mai plecat la drum. Şi şcolile au fost închise în multe județe. Iar codul portocaliu se prelungește în multe județe din sud până pe 1 martie.

Și în județul Brăila s-a decis ca luni și marți să nu se țină cursuri. Circulaţia pe două drumuri naionale din Teleorman a fost oprită din cauza viscolului, iar porturile Midia, Constanţa Nord şi Constanţa Sud-Agigea au fost închise.

Pe calea ferată, 50 de trenuri de pe mai multe rute au fost anulate din cauza condiţiilor meteorologice, 17 dintre acestea fiind în judeţul Constanţa, au anunţat reprezentanţii CFR Călători. În unele zone au îngheţat mai multe macazuri, trenul InterRegio 1724 , care trebuia să plece dinspre Craiova către Sibiu a fost anulat.

Pasagerii sunt sfătuiți să se informeze despre eventualele întârzieri și modificări.

Cod galben și portocaliu de frig în toată țara

Meteorologii au emis coduri galben și portocaliu de frig valabil pentru toată țara în perioada 25 februarie, ora 03 – 01 martie, ora 10.

Cod galben de frig este în județele:

Caraș Severin, Hunedoara, Sibiu, Alba, Mureș, Timișoara, Arad, Bihor, Cluj, Bistrița Năsăud, Sălaj, Maramureș,Satu Mare.

Cod portocaliu de frig este în județele:

Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dolj, Olt,Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Brașov, Vrancea, Galați, Bacău, Vaslui, Covasna, Harghita, Neamț, Iași, Suceava, Botoșani, București.

În această perioadă se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale. Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger dimineața și noaptea, la început cu precădere în jumătatea de nord, apoi și în restul teritoriului, iar intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de rece.

Cod galben și portocaliu de ninsori și viscol

În perioada 26 februarie, ora 04 – 27 februarie, ora 20.00, meteorologii au emis cod galben de ninsori însemnate cantitativ, intensificări ale vântului și viscol în 9 județe.

În sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei ninsorile vor fi moderate și local însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent; vântul va avea intensificări cu viteze de 45…55 km/h, iar în partea de sud-est a teritoriului peste 60…65 km/h, viscolind și spulberând zăpada și diminuând vizibilitatea.

În perioada 26 februarie, orele 07 – 23, meteorologii au emis cod portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite, strat consistent de zăpadă în județele Mehedinți, Dolj, Oltși Teleorman.

Pe parcursul zilei de luni, 26 februarie, în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman va ninge abundent și se va depune strat de zăpadă local de peste 30…40 cm, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45…55 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

În perioada 26 februarie, ora 10.00 – 27 februarie, ora 14.00, meteorologii au emis cod portocaliu de  intensificări susținute ale vântului, temporar ninsori puternic viscolite și vizibilitate scăzută în Municipiul București și în județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea.  În intervalul menționat, în Municipiul București și în județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 55…65 km/h, local peste 70 km/h și vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilității sub 50 m.

Ninsorile, frigul și viscolul închid școli, drumuri și porturi

Pentru două treimi din țară a fost emisă avertizare cod portocaliu de ninsori abundente, viscol și ger, până pe 1 martie.

Ninsorile se vor extinde astăzi treptat, dinspre sud-vest, în majoritatea zonelor țării. În județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman va ninge abundent și se va depune strat de zăpadă local de peste 30-40 cm, iar vântul va avea intensificări.

În Capitală și în Oltenia, Muntenia și Dobrogea va ninge abundent, iar vântul va atinge 70 de kilometri pe oră și va viscoli zăpada. Stratul depus va avea în unele zone aproape jumătate de metru, iar în București, intre 15 si 30 de centimetri. Temperaturile vor coborî in timpul nopților până la minus 20 de grade. Ger va fi și peste zi, când, din cauza vântului, vom resimți temperaturi mai mici decât cele aratate de termometre.

Un cod portocaliu de ninsori intră în vigoare la ora 10.00 și e valabil până mâine după-amiaza. Vor fi intensificări susținute ale vântului și ninsori puternic viscolite în București și în județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea.

Avertizarea cod portocaliu de ninsori și viscol i-a convins pe primarul Capitalei și pe responsabilii din învățământ să ia o decizie radicală: întreruperea cursurilor luni și marți.

Edilii au cerut măsuri pentru evitarea blocajelor în trafic și pentru ca oamenii să nu aștepte mult în stațiile pentru transportul în comun. Medicii ne recomandă să nu stăm în frig timp îndelungat și să purtăm haine călduroase. Serviciul de Ambulanţă Bucuresti a suplimentat echipajele, dar face faţă cu dificultate numărului crescut de solicitări.

Și în Constanța, cursurile sunt suspendate luni deocamdată, iar în Dolj, Giurgiu și Ilfov, luni și marți.

Autoritățile au dispus și măsuri pentru siguranța celor vulnerabili.

Pe drumurile din Gorj au acționat 40 de utilaje. Cel mai mult a nins în zona montană, la Rânca, Novaci, Tismana și Padeș. Poliția Rutieră le recomandă șoferilor să evite deplasările lungi, iar dacă nu au încotro, să-și pregătească bine mașinile și să se informeze despre starea drumurilor.

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *