Skip to content

„Vrăjitorul din Oz” de la Poliția Rutieră Bistrița-Năsăud, condamnat pentru 25 de șpăgi

Un polițist de la Rutieră din Bistrița Năsăud prins în timp ce lua mită a fost condamnat definitiv la trei ani cu suspendare pentru cele 25 de șpăgi dovedite de anchetatori.

Atât de priceput era în a lua șpagă încât un coleg l-a poreclit „Vrăjitorul din Oz”.

Hotărârea a rămas definitivă prin neatacare cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, se arată într-un comunicat din 4 februarie 2019 a Direcției Generale Anticorupție.

La data de 20 decembrie 2018, Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus condamnarea agentului șef principal Dorel Greab și i-a interzis dreptul de a mai exercita profesia de poliţist pe o perioadă de trei ani.

Totodată, el trebuie să presteze muncă în folosul comunității timp de 90 de zile fie la Primăria Bistriţa, fie la Protopopiatul Ortodox Român Bistriţa.

Are timp, pentru că de la declanșarea anchetei s-a pensionat la 51 de ani.

Dorel Greab a fost prins în flagrant în data de 29 august 2017 la ora 00.30 după ce a pretins și primit suma de 150 lei de la un investigator sub acoperire.

Polițistul Dorel a fost arestat pentru 30 de zile, dar magistrații Curții de Apel Cluj au decis ulterior punerea sa în libertate.

Împreună cu el au mai fost reținuți alți trei agenți de poliție, acuzați de aceleași infracțiuni.

Doi dintre ei:  Sorin Gheorghe Ivan și Dan Grigore Huciu au fost arestați și apoi eliberați. Al treilea, Mihai Mândrean a scăpat numai cu control judiciar.

În perioada octombrie 2015 – august 2017, polițistul Dorel a pretins și primit fie singur, fie împreună cu unul dintre cei trei colegi menționați anterior, diverse sume de bani.

Mita dată de șoferi era cuprinsă între 50 și 300 de lei în general pentru a nu fi sancționați pentru depășirea vitezei.

Printre cei care au dat șpagă erau și trei investigatori sub acoperire.

Chiar dacă dosarul a fost deschis în 2017, abia în noiembrie 2018 s-a înregistrat la Tribunalului Bistrița-Năsăud acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între Parchet și fostul polițistul de la Rutieră, pensionat între timp.

Așa cum am precizat, șpaga era luată în general pentru depășirea vitezei, dar au fost cazuri când polițistul a trecut cu vederea și conducerea sub influența băuturilor alcoolice, defecțiuni grave ale autovehiculelor și neoprirea la trecerea cu calea ferată fără bariere.

De exemplu, un șofer care avea 0,072 g/l în aerul expirat a dat 100 de lei și a scăpat de suspendarea permisului auto „Să nu se mai întâmple”, i-a spus polițistul luând banii.

Într-un alt caz, un student la Cluj a dat 100 de lei mită ca să scape de amenda pentru viteză. Dar pentru că fusese totuși amendat cu 125 de lei s-a dus la ofițerii Anticorupție și i-a denunțat pe polițiști.

Un conducător auto a scăpat fără să fie sancționat, cu toate că polițistul Dorel și colegul său de tură depistaseră
defecțiuni tehnice și se impunea reținerea certificatului de înmatriculare.

Dorel Greab a declarat la anchetă că nu mai știa cât a fost șpaga în acel caz.

Trei ofițeri sub acoperire au fost opriți de polițistul Dorel și colegii săi. Unul a dat 100 de lei pentru a nu fi sancționat. Nu avea faza scurtă, depășise viteza și vorbea la telefon.

Un alt investigator sub acoperire care gonea cu viteză printr-o localitate de pe E 58 între Bistrița și Vatra Dornei  trebuia amendat cu 890 de lei. Bărbatul i-a sugerat însă polițistului Dorel să fie mai indulgent.

Acesta i-a spus „ori tre’ scriu ceva, ori nu vă scriu nimic”. Apoi a adăugat: „stai să mă duc să nu dau înregistrare”, dându-i de înțeles investigatorului că nu va înregistra cu aparatul radar viteza cu care a fost surprins.

După ce a umblat la radar, polițistul i-a spus investigatorului sub acoperire că nu îi face proces-verbal. Ofițerul sub acoperire a scos 150 de lei, dar polițistul Dorel, băiat finuț, a spus că 100 este suficient.

I-a făcut semn cu mâna să nu mai scoată și bancnota de 50 de lei din portofel, spunându-i investigatorului „vă trebuie bani de drum”.

Unui alt anchetator sub acoperire care circula cu viteză, polițistul Dorel i-a luat 150 de lei. Numai că banii erau marcați și 25 de minute mai târziu, el și colegul său au fost imobilizați în trafic în timp ce se aflau în mașina Poliției.

Interesant este că unii dintre șoferi, cu toate că au scăpat ieftin dând mită, s-au dus ulterior și au reclamat la Poliție acest lucru.

Atât de priceput era agentul șef princial Dorel Greab în a lua șpagă încât nici colegilor săi nu le venea să creadă.

Unul dintre aceștia i-a spus lui Dorel: „Nu…nu…ești Vrăjitorul din Oz… ” în sensul că nu-i vine să creadă că a reușit să ia mită.

Polițistul Dorel își freca palmele în semn de satisfacție, bătea din palme și făcea semne din degete când reușea să ia banii.

Prin săvârșirea infracțiunii inculpatul Greab Dorel s-a dovedit nedemn de a deține o funcție electivă în autoritățile publice sau orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a exercita funcția de care s-a folosit la comiterea infracțiunii, se arată în hotărârea instanței.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!