Skip to content

Zeci de irakieni și iranieni, prinși în două zile de polițiștii de frontieră – VIDEO

În ultimele două zile, 61 de migranți au fost prinși în județele Timiș și Arad. 14 dintre ei au fost aduși în România din Serbia de două călăuze irakiene, 47 au fost descoperiți ascunși într-un TIR turcesc care transporta porțelan în Germania.

Polițiștii de frontieră din Timișoara au observat duminică, 14 octombrie, umblând prin oraș 14 cetățeni străini, cinci bărbați, patru femei și cinci minori. Luați la întrebări, aceștia nu au înțeles nimic pentru că nu vorbeau limba română și nici nu au putut să explice ce caută în localitate.

Au fost duși la sediul Poliției de Frontieră și identificați. Șase sunt cetăţeni din Irak și opt din Iran, adulţii având vârste cuprinse între 22 şi 39 de ani, iar copiii între 1 şi 13 ani, precizează Poliția de Frontieră într-un comunicat. În timpul anchetei, ofițerii au fost informați că alți doi irakieni au fost reținuți între localitățile Giera și Toager, aproape de granița cu Serbia.

Cei doi străini au fost depistați de polițiști la Deta și au 20 și respectiv 33 de ani. Ancheta a arătat că aceștia au fost călăuzele grupului prins în Timișoara. Y.J. și A.Z. i-au ajutat pe cei 14 migranţi să treacă ilegal frontiera din Serbia în Romania cu scopul de a ajunge într-un stat din Occident.

Cei 14 migranți sunt cercetați pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar călăuzele, care au și fost reținute pentru 24 de ore, pentru trafic de migranţi. Din grupul de migranți, cei opt iranieni au fost predați autorităţilor sârbe în baza acordului de readmisie, iar irakienii au fost duși la Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Timişoara până la finalizarea cazului.

A doua zi, pe 15 octombrie, în jurul orei 06.00, un șofer turc care conducea un TIR înmatriculat în Turcia a oprit la punctul de trecere a frontierei Nădlac II – Csanadpalota pentru controlul de rutină. Șoferul Y.B, în vârstă de 36 de ani, era însoțit de un coleg turc, Y.M, în vârstă de 25 de ani, și transporta porţelan pe ruta Turcia – Germania.

Polițiștii au deschis ușile semiremorcii și au găsit în interior, printre cutiile cu marfă, 47 de persoane: 25 de bărbaţi, 12 femei şi zece minori, cetăţeni irakieni, iranieni, palestinieni şi un turc. Cei mai mulți erau solicitanți de azil în România şi au declarat că doreau să ajungă într-un stat din vestul Europei. Șoferii turci sunt cercetați pentru trafic de migranți pentru şoferii turci, iar azilanții pentru tentativă trecere ilegală a frontierei.