Skip to content

Ziarist slovac, ucis pentru că a scris despre MAFIE. Poliția a arestat trei italieni

Omul de afaceri italian Antonino Vadalà a fost arestat de poliția slovacă în cadrul anchetelor privind uciderea jurnalistului Jan Kuciak, de 27 de ani, scrie cotidianul slovac Korzar. Potrivit mass-mediei, poliția a descins în această dimineață în apartamentele afaceristului, la Michalovce și Trebišov, estul țării.

Împreună cu el au fost arestați și fratele său Bruno și vărul său, Pietro Catroppa. Într-un reportaj publicat ieri de ziarul la care lucra, Kuciak scrisese despre presupusele legături ale familiei Vadalà cu mafia italiană.

Pe timpul perchezițiilor desfășurate azi au fost arestate circa zece persoane, a declarat mass-mediei șeful poliției slovace, Tibor Gašpar. Pista principală a anchetelor este criminalitatea organizată, a explicat acesta, care a adăugat că va comunica evoluția anchetei în cursul zilei de astăzi.

Kuciak, găsit ucis în apartamentul lui împreună cu prietena sa marți, 27 februarie, a scris despre patru familii de calabrezi, considerate a face parte din gruparea ‘ndrangheta, – Vadalà, Cinnante, Rodà și Catroppa – care desfășoară în estul Slovaciei afaceri în special în agricultură.

În plus, reporterul a dezvăluit legăturile afaceristului Antonino Vadalà cu asistenta premierului Robert Fico, Maria Troskova, și cu secretarul consiliului de siguranță, Vilian Jasan. Ambii au negat acuzațiile.

Jan Kuciak, de trei ani reporter al site-ului de știri Aktuality.sk, se ocupa în special de dosarele penale pentru fraude fiscale care vizau partidul aflat la putere al premierului Robert Fico. Anterior, tânărul jurnalist primise amenințări din partea controversatului om de afaceri Marian Kocner, despre care a scris.

În ultimul an și jumătate, însă, se ocupa de infiltrări ale mafiei calabreze și de legăturile acesteia cu exponenți politici de vârf de la Bratislava, după cum a declarat redactorul-șef, Marek Vagovic, adăugând că Aktuality va publica o anchetă a victimei privind implicarea firmelor gestionate de mafie în licitațiile publice pentru fonduri UE.

Un alt jurnalist care lucrează în Slovacia, canadianul Tom Nicholson, a explicat într-un interviu acordat cotidianului Sme că Kuciak i-a vorbit despre o anchetă la care lucra, concentrată pe mafia italiană și fonduri UE pentru agricultura slovacă, și că s-a arătat gata să depună mărturie, dar că poliția nu l-a contactat.