Skip to content

Doi soți din Piatra Neamț, spaima bătrânilor din Olanda

O bătrânică din Olanda a fost tâlhărită de un cuplu de români. Cei doi soți au fost identificați de cineva din Spania după ce imagini cu fețele lor au devenit virale pe facebook. Au fost prinși în România și apoi extrădați în Olanda.

Janny Bakker are 84 de ani și trăiește în Zwolle, Olanda. Pe 7 septembrie dimineața s-a dus la supermarketul Albert Heijn de unde-și făcea de obicei cumpărăturile.

Magazinul este la mică distanță de casa ei și bătrânica obișnuia să meargă acolo folosindu-se baston. Acum nu mai poate face asta. Îi este teamă să nu fie atacată din nou.

În dimineața în care a fost tâlhărită, în timp ce se afla la casă să-și plătească cumpărăturile, Janny Bakker a observat că în fața ei două persoane aveau un comportament suspect.

Un bărbat și o femeie s-au poziționat în fața ei și au reușit să vadă când ea introducea codul PIN.

Bătrânica nu le-a mai dat atenție. Nici nu i-a observat pe cei doi că au urmărit-o în drum spre locuință. Se gândea încă la soțul ei care murise cu șase săptămâni în urmă.

Odată ajunsă în fața ușii, ea a fost prinsă de mână de bărbat. „Mi-a dat un bilet și a spus ceva în engleză. I-am spus să plece”, a declarat ea pentru presa olandeză.

Bărbatul a împins-o, ea a căzut în pragul ușii și atunci i-a fost luat portmoneul.

Tâlharul și femeia au dispărut într-un Ford Mondeo gri, dar polițiștii nu au putut vedea clar numerele de înmatriculare cu toate că autoturismul a fost surprins de camerele de supraveghere.

După atac, cei doi români au încercat pe rând să scoată bani de la un ATM, dar nu au reușit. Cu toate că era speriată, victima reușise să sune la bancă și să blocheze cardul.

Cazul lui Janny Bakker a ajuns pe 20 septembrie la Onder de Loep – Sub lupă, o emisiune realizată de RTV în colaborare cu Poliția și Parchetul din Olanda.

Povestea pensionarei a devenit virală pe internet, având peste 1.000.000 de vizualizări.

Rețelele de socializare s-au dovedit utile pentru că după zece zile polițiștii au primit un pont din Spania după ce românii au fost recunoscuți de cineva.

Și asta, în ciuda faptului că au încercat să-și ascundă fețele în timp ce voiau să scoată banii de la bancomat.

Numele celor doi erau menționate în posibile infracțiuni similare comise și în Spania.

În urma verificărilor făcute în Olanda, s-a stabilit că cei doi soți erau rezidenți în Țara Lalelelor.

Au fost dați imediat în urmărire internațională pe 19 octombrie, fiind suspectați că ar fi comis mai multe infracțiuni similare în Dordrecht, Zwijndrecht, Rotterdam și Capelle aan den Ijssel în perioada 28 iulie – 17 septembrie.

Anchetatorii olandezi susțin că într-un alt caz, cei doi ar fi copiat codul pin al unui card bancar sustras după care ar fi scos de la bancomat 2.704,91 euro, iar în data de 28.07.2018 ar fi sustras un portofel în care era suma de 1.000 euro.

Victimele celor doi au fost numai persoane în vârstă.

Așteptarea olandezilor nu a fost lungă. Pe 11 noiembrie 2018, polițiștii de frontieră români i-au prins pe cei doi când aceștia intenționau să se întoarcă acasă.

Laura Bianca Ciobotaru, în vârstă de 31 de ani, și soțul ei Claudiu Ciobotaru, în vârstă de 33 de ani, sunt din Piatra Neamț și au fost arestați până la judecarea cererii de extrădare.

Pe 21 noiembrie, judecătorii Curții de Apel Timișoara au decis extrădarea acestora în Olanda. Procesul nu s-a derulat fără incidente.

Doamna Ciobotaru a cerut magistraților să constate că mandatul european de arestare este nul pentru că a fost emis de un procuror și nu de un judecător, așa cum în opinia sa era legal.

Știa acest lucru pentru că citise despre o speță similară în presă. Cu toate că judecătorii i-au explicat că mandatul de arestare este legal, doamna Ciobotaru a insistat că nu este legal și este arestată fără să aibă posibilitatea să stea cu copiii săi.

Ea a început să vocifereze în fața instanței susținând că în alte ocazii soțul său a fost arestat din greșeală de autoritățile olandeze pe baza unui asemenea mandat.

Domna Ciobotaru a acuzat, aproape țipând, magistrații români că nu știu Constituția Olandei. Pentru tupeul ei, a fost amendată cu 500 de lei.

Domnul Ciobotaru a fost mai cuminte în timpul procesului. S-a mulțumit doar să critice faptul că pe mandatul european de arestare tradus în limba română nu figurează decât ștampila traducătorului, lipsind cele ale autorităților olandeze.

Soții Ciobotaru au fost extrădați în Olanda pe 26 noiembrie 2018 și de la aeroportul Schiphol au fost duși direct în arest.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!