Comisia Europeană a anunțat pe 25 iulie 2024 că a dat în judecată Germania și Italia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din cauza unor practici care discriminează lucrătorii străini, potrivit unui comunicat al instituției.
În ambele țări, în ultimii ani au fost introduse programe pentru alocațiile familiale care erau mai mici pentru anumite grupuri de lucrători comparativ cu altele.
În Italia, lucrătorii trebuiau să fi locuit în țară timp de cel puțin doi ani pentru a fi eligibili pentru beneficiu, în timp ce în Germania alocațiile erau mai mici pentru lucrătorii care aveau copii rezidenți în țările Uniunii Europene unde costul vieții era mai scăzut.
►►► Vești bune pentru părinții români care primesc alocații pentru copii în Germania. Cu cât cresc sumele
„Unul dintre principiile fundamentale ale UE este că oamenii sunt tratați în mod egal, fără nicio distincție bazată pe naționalitate”, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.
„Respectând acest principiu de bază, lucrătorii mobili din UE care contribuie în același mod la sistemul de securitate socială și plătesc aceleași taxe ca și lucrătorii locali sunt îndreptățiți la aceleași beneficii de securitate socială”, se menționează în comunicat.
Din punctul de vedere al Comisiei Europene, nerespectarea acestor drepturi constituie discriminare și încalcă legislația UE privind coordonarea sistemelor de securitate socială (Regulamentul (CE) nr. 883/2004), libera circulație a lucrătorilor (Regulamentul (UE) nr. 492/2011 și articolul 45 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene).
În 2018, Bavaria a introdus un nou sistem de alocații familiale pentru rezidenții cu copii mici, până la 3 ani, din land. Conform acestui sistem, cetățenii UE ai căror copii locuiesc într-un stat membru unde costul vieții este mai mic decât în Bavaria primesc doar o sumă redusă a beneficiului.
Comisia consideră că lucrătorii străini din UE, care contribuie în același mod la sistemul de securitate socială și plătesc aceleași taxe ca și lucrătorii locali, au dreptul la aceleași beneficii de securitate socială. Prin urmare, copiii lor care locuiesc permanent într-un alt stat membru ar trebui să primească aceeași sumă de beneficii familiale ca și ceilalți lucrători din Bavaria.
În iunie 2022, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis în cazul C-328/20 că sistemul de alocații pentru copii din Austria, similar cu cel bavarez, nu era conform cu legislația UE. Această hotărâre a confirmat poziția Comisiei de a da și Germania în judecată.