Skip to content

Finlanda își pregătește populația de război. Suedia îi urmează exemplul

Finlanda își pregătește populația de război. Suedia îi urmează exemplul

Suedia a început luni să distribuie aproximativ cinci milioane de broșuri către cetățeni, încurajându-i să se pregătească pentru eventualitatea unui conflict armat, potrivit AFP, citată de Știrile TVR. Finlanda, țara vecină, a lansat un site care oferă sfaturi similare pentru pregătirea în situații de criză.

Ambele state nordice au renunțat la decenii de nealiniere militară și au aderat la NATO ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia în 2022. De la începutul războiului, Suedia și-a încurajat constant populația să fie pregătită, atât mental, cât și logistic, pentru posibilitatea unui conflict, având în vedere proximitatea geografică față de Rusia.

Broșura, intitulată „Om krisen eller kriget kommer” („În caz de criză sau război”), este distribuită de Agenția Suedeză pentru Contingențe Civile (MSB) și include sfaturi practice pentru gestionarea unor situații precum războiul, dezastrele naturale sau atacurile cibernetice.

Aceasta este a cincea distribuție a broșurii după cel de-Al Doilea Război Mondial. Versiunea precedentă, trimisă în 2018, a marcat prima astfel de inițiativă din 1961, în timpul tensiunilor din Războiul Rece, și a generat reacții intense în presa suedeză.

„Situația de securitate este gravă, iar toți trebuie să ne consolidăm rezistența pentru a putea face față crizelor și, în cele din urmă, războiului”, a declarat Mikael Frisell, directorul MSB, într-un comunicat oficial.
Germania se pregătește de război. Activează rezerviști pentru a „deveni capabilă de apărare cât mai rapid”

Broșura de 32 de pagini include ilustrații simple și detaliază amenințările cu care se confruntă Suedia, oferind sfaturi practice, precum stocarea de alimente și apă. În următoarele două săptămâni, 5,2 milioane de exemplare vor fi trimise populației suedeze, broșurile fiind disponibile și online în mai multe limbi, inclusiv arabă, farsi, ucraineană, poloneză, somaleză și finlandeză.

Tot în acest context, fostul comandant-șef al forțelor armate suedeze, Micael Bydén, a atras atenția în luna ianuarie, îndemnându-și compatrioții să „se pregătească mental pentru un război”. În același timp, Finlanda, care are o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia, a lansat un site cu informații utile pentru pregătirea în situații de criză.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!