Curtea Europeană de Justiție, printr-o recentă decizie, a atras atenția asupra țărilor în care nu se respectă statul de drept.
Polonezul Arthur C. a fost arestat pentru trafic de droguri în Irlanda. El s-a opus extrădării pe motiv că în țara sa nu există stat de drept, arată Deutsche Welle. Instanța din Irlanda care se ocupa cu punerea în executare a mandatului european de arestare a cerut Curții Europene de Justiție clarificări conform dreptului european.
Decizia de miercuri, 25 iulie, a Curții Europene de Justiție are direct legătură cu România. Țara noastră este criticată, ca și Polonia, de modul în care modifică legile justiției.
În motivarea deciziei, judecătorii au explicat că amenințările sistematice asupra justiției, de care Polonia este acuzată de Comisia Europeană de câțiva ani, sunt relevante când vine vorba despre cazurile de extrădare.
Instanța supremă a UE s-a ferit să intervină în disputa dintre Comisia Europeană și guvernul polonez, acuzat că a modificat legislația astfel încât contravine statului de drept, dar a decis că extrădarea în Polonia se poate face în anumite condiții.
Judecătorii Curții au precizat că funcționarea independentă a instanțele naționale și statul de drept sunt condiții necesare pentru punerea în aplicare a unui mandat european de arestare. Totuși, refuzul de a nu pune în aplicare un mandat european și de a deporta o persoană ar trebui să fie excepția și nu regula.
De aceea, Curtea a decis că autoritățile din țara din care se face extrădarea trebuie să examineze două chestiuni: există garanția că statul de drept în țara de destinație funcționează? Dacă nu, există dovezi care să arate dacă persoana ce va fi extrădată va avea de suferit și nu va avea parte de un proces echitabil?
Această dezicie a Curții nu se referă numai la Polonia, ci se aplică tuturor statelor UE.
Ziarul polonez “Gazeta Wyborcza” a scris că în urma acestui verdict există pericolul ca Polonia să rămână în afara sistemului legal al UE.