Diplome de licență fără studii. Șpăgi de mii de euro lăsate la case de schimb valutar. Peste 100 de percheziții. Cadre universitare, condamnate. Lucrări de licență cumpărate direct de la profesori de studenți arabi și italieni. Așa arată Fabrica de diplome din universitățile arădene. Pe 19 septembrie 2018, alți opt studenți au fost trimiși în judecată.
Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împreună cu ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcției de Combatere a Crimei Organizate, Direcției de Investigații Criminale și Direcției de Poliție Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române și polițiști din județele Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș au descins în iulie 2017 la domiciliile mai multor persoane pe care le cercetau pentru corupție.
În dosarul, intitulat „Diplome de licență fără studii”, s-au efectuat 106 percheziții la mai multe cadre universitare și studenți de la universitățile „Vasile Goldiș” și „Aurel Vlaicu”.
Procurorii aveau date că mai mulți studenți dădeau bani și diverse bunuri pentru a trece examene, chiar și în afara perioadei de examinare, dar și pentru a lua examenul de licență. În timpul perchezițiilor, au fost ridicați 350.000 de euro.
Ancheta a relevat faptul că unii studenți străini, care urmau ore de limba română, treceau toate examenele cu toate că nu știau românește. În schimbul spăgii, aceștia primeau prin SMS răspunsurile corecte la testele grilă chiar de la informaticienii universității.
Aceiași informaticieni, tot contra cost, le măreau studenților notele în sistemul informatic al instituției prin accesarea ilegală a softului creat pentru evidența situațiilor școlare.
Studenții străini cumpărau în format electronic direct de la profesori lucrări de licență gata elaborate, dar și prezentările în PowerPoint pentru a-și susține lucrarea în fața comisiei de examinare.
Procurorii susțin că în cele două universități s-au creat rețele infracționale din care făceau parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenților. Studenții șpăgari deveneau la rândul lor intermediari pentru alți colegi.
Șpaga oferită în schimbul promovării examenelor era lăsată la case de schimb valutar ale căror administratori erau prieteni cu profesorii universitari
În urma perchezițiilor din iulie 2017, procurorii au propus judecătorilor de la Tribunalul București arestarea a șase persoane. Magistrații au decis arestarea preventivă a doar trei dintrei ei, pentru ceilalți dispunându-se arestul la domiciliu.
Viorel Eduard Orășan-Alic, fiul directorului general al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, și Alexandru Bogdan Torcea, ambii informaticieni, au fost arestați pentru luare de mită în formă continuată și fals informatic. Soția unuia dintre ei, Irina Monica Orășan- Alic, cadru didactic, a fost și ea arestată, fiind acuzată de aceleași infracțiuni.
Lucian Păușan, profesor de morfopatologie de la Universitatea Vasile Goldiș, a fost trimis în arest la domiciliu. Ulterior a fost condamnat la 2,6 ani cu suspendare pentru că a primit 1.850 de euro de la 11 studenți arabi.
În arest la domiciliu a stat și Viorica Daniela Vincze-Ianc, cadru didactic la Facultatea de Stomatologie a aceleiași universități. Ea a fost acuzată de luare de mită și trafic de influență în formă continuată.
O decizie identică au dat magistrații și pentru Olga Domnica Moldovan, profesor universitar și doctor în psihologie în cadrul Facultății de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială din cadrul Universității Aurel Vlaicu.
Pentru doi studenți, Bahij Nseir și Giuseppina Maria di Matteo, procurorii au dispus măsura controlului judiciar. Aceștia au fost cercetați pentru dare de mită în formă continuată și complicitate la fals informatic.
Di Matteo și-a recunoscut ulterior vina și a fost condamnată la un doi ani și șase luni cu suspendare. Și Nseir a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției și a fost condamnat la un an și șase luni cu suspendare.
Alte cadre didactice pentru care procurorii au dispus în 2017 controlul judiciar au fost:
Nicolae Emil Urtilă, profesor universitar doctor – luare de mită în formă continuată. În casa lui, anchetatorii au găsit 200.000 de euro. Cel puțin una dintre bancnotele de 100 de euro era falsă, așa cum rezultă dintr-un proces aflat pe rolul instanțelor;
Allbertto-Radu Jipa, cadru didactic, medic primire Urgențe la Spitalul Județean de Urgență Arad – luare de mită în formă continuată;
Corina Laura Nicolescu, medic specialist balneoclimatologie, şefa Secţiei de recuperare medicală fizică din același spital – luare de mită;
Ramona Gligor, cadru didactic, medic primar în cadrul laboratorului de analize al spitalului – luare de mită;
Abed El-Kader Taha, intermediar – complicitate la dare și luare de mită în formă continuată. A fost condamnat la doi ani și opt luni cu suspendare după ce și-a recunoscut vina;
Ahmad Dahamshi, intermediar – dare de mită în formă continuată și complicitate la luare de mită în formă continuată;
Matteo Rinaldi, student – dare de mită în formă continuată și complicitate la fals informatic. În august 2018 a fost condamant la doi ani și zece luni cu suspendare;
Antonio Marco Procopio, student – dare de mită în formă continuată și complicitate la fals informatic; condamnat anul trecut, după ce și-a recunoscut vina, la doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă;
Khattab Heib, student – dare de mită. Și-a recunoscut vina și a fost condamnat la un an și șase luni cu suspendare în octombrie 2017;
Procurorii au susținut că în anii universitari 2015 – 2016 și 2016 – 2017, în schimbul unei spăgi de până la 400 de euro, cadre didactice de la cele două universități îi treceau pe studenți fără să-i examineze.
Cum funcționa circuitul șpăgii: studenții primeau de la informaticieni răspunsurile la testele grilă de la examenele de an care se desfășurau on-line pentru 400 de euro. Pentru licență, șpaga era de 500 – 600 de euro.
Unii studenți promovau examenele în limba română chiar dacă nu știau o iotă românește. Pentru a nu da de bănuit, ei s-au înscris la cursuri de limba română.
Pe 19 septembrie 2018, procurorii Parchetului General au trimis în judecată încă opt studenți arabi pentru dare de mită: Muhammad Sager, Anian Abu Rabia, Walid El Fakir, Hussaini Madjid, Haya Shalata, Mohammad Dahamshi, Madhat Sanallah și Rami Nasser.
Ei sunt acuzați că în 2017, în calitate de studenți în anul III la Facultatea de Medicină Generală, au dat direct sau prin intermediar sume cuprinse între 200 și 400 de euro pentru a trece exemanele restante la profesorul Lucian Păușan.
Alte 24 de persoane, studenți sau cadre didactice, au semnat în această lună acorduri de recunoaștere a vinovăției în acest dosar.