Aproximativ 2.500 de persoane din toată ţară s-au trezit, peste noapte, că sunt cercetate penal după ce au cumpărat în urmă cu mai mulţi ani tutun vândut prin intermediul unor anunţuri postate pe internet de către un bărbat din Alba Iulia, Sabin Nicolae Haj.
Cumpărătorii, în majoritate vârstnici cu pensii mici, au fost chemaţi la Poliţie în oraşele în care domiciliază şi au fost puşi să dea declaraţii, informează Adevărul.
Cu această ocazie li s-a adus la cunoştinţă faptul că sunt cercetaţi pentru infracţiunea de deţinere ilegală de produse accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita a 1 kg tutun de fumat.
Pentru cei mai mulţi dintre oameni, vestea proastă a căzut ca un trăznet, mai ales că achiziţiile de tutun au avut loc în perioada 2011 – 2015.
În plus faţă de dosarul penal, oamenii au fost puşi să plătească sume foarte mari, calculate de birourile vamale judeţene din cadrul ANAF, reprezentând contravaloarea accizelor corespunzătoare cantităţilor de tutun achiziţionate de fiecare persoană.
De exemplu, o femeie din Caransebeş, judeţul Caraş-Severin, care a cumpărat aproximativ 14 kg de tutun în perioada ianuarie 2013 – martie 2015, trebuie să achite accize în valoare de 5.367 de lei.
Aceasta a plătit circa 100 de lei pentru un kg de tutun, respectiv o sumă totală, timp de doi ani, de aproximativ 1.400 de lei.
O altă femeie, tot din Caransebeş, trebuie să achite accize de 3.044 de lei pentru că a cumpărat 7,9 kg de tutun în perioada octombrie 2014 – martie 2015. Vameşii au solicitat la poliţie să se dispună şi măsuri asiguratorii, ”pentru a nu exista riscul ca debitorul să se sustragă de la urmărire”.
Mulţi dintre cumpărători sunt pensionari cu pensii foarte mici şi nu au posibilitatea să facă credite pentru a plăti banii la stat. Pentru aceştia, situaţia este disperată şi, cel puţin deocamdată, nu vor fi scoşi de sub urmărire penală.
Recordul de cumpărători este deţinut de judeţul Bistriţa-Năsăud, unde sunt peste 200 de foşti clienţi ai vânzătorului din Alba Iulia.
În Cluj, Constanţa, Teleorman, Hunedoara, Bucureşti, Dolj şi Harghita au fost contabilizaţi mai mult de 100 de cumpărători în cazul fiecărui judeţ.
În total, este vorba de aproximativ 2.500 de persoane a căror identitate a fost descoperită cu ocazia cercetărilor efectuate într-unul din dosarele lui Haj Sabin Nicolae.
Anchetatorii au solicitat de la Poştă şi de la firmele de curierat datele beneficiarilor şi astfel au ajuns la cumpărători. Mulţi dintre cei care au dorit să plătească banii, pentru acoperi daunele pentru a scăpa de dosare nu au reuşit să facă acest lucru decât după mai multe demersuri la Poliţie şi la ANAF.
Aceasta în condiţiile în care au fost sunaţi în mod repetat de poliţişti pentru a achita sumele de bani calculate ca accize.
Haj Sabin Nicolae a reuşit performanţa să vândă ilegal, timp de 4 ani, cantitatea de 14.058 de kilograme de tutun, cu o valoare totală de expediere de 1.355.258 de lei. Are în prezent 2 dosare penale la Alba Iulia pentru infracţiunea de deţinere şi vânzare ilegală de tutun nemarcat în limita a mai mult de 1 kg.
Unul este pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, iar al doilea a fost returnat la Parchet după ce instanţele au respins un acord de recunoaştere a vinovăţiei prin care urma să primească o pedeapsă de 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare.
Bărbatul nu comentează situaţia în care au ajuns foştii săi clienţi, dar spune că sumele calculate ca accize sunt prea mari pentru că în puţine situaţii comenzile de tutun au fost mai mari de 1 kg/colet.
Birourile vamale au calculat accizele raportat la întregaa cantitate de tutun achiziţionată de cumpărători.
Anchetatorii au reţinut că inculpatul Haj Sabin Nicolae a prelucrat tutunul într-o anexa a imobilului unde locuieşte cu tatăl său, l-a împachetat în pungi şi l-a oferit spre comercializare atât pe raza judeţului Alba, cât şi în ţară.
Astfel, în perioada 2011-2015, Haj Sabin Nicolae a achiziţionat de la persoane necunoscute cantităţi mari de tutun sub forma de tabac, pe care l-a prelucrat într-o anexa a imobilului unde locuieşte, l-a împachetat în pungi şi l-a oferit spre comercializare folosindu-se de serviciile firmelor de curierat şi ale Poştei Române.
În mediul on-line au fost postate de către inculpat anunţuri prin care acesta oferă spre vânzare ”tutun de calitate superioară”.
”Vând tutun de calitate superioară pentru ţigării, soiul burley, fermentat, aromă naturală. Tutunul este de tărie medie, tăiat firicel şi se poate folosi cu succes pentru injectat ţigări fără scurgeri de tutun 110 lei / kg”, astfel arată un mesaj postat de inculpat, care mai poate fi găsit, încă, pe internet.
În titlul anunţului susţinea că marfa era echivalentă ca şi calitate cu ţigările Kent 8.