Skip to content

Cum scapă românii certați cu legea de mandatele europene de arestare emise de procurorii din Germania

Judecătorii Curții de Apel Oradea susțin că mandatele europene de arestare emise de parchetele din Germania sunt influențate de guvern.

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Petea au identificat și predat autorităților competente un cetățean român căutat de autoritățile din Germania.

În data de 4 iunie 2019, în jurul orei 13.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea din județul Satu Mare s-a prezentat pentru a efectua formalităţile de frontieră un cetăţean român, R. D., în vârstă de 45 de ani, domiciliat pe raza județului Bistrița Năsăud.

La control, polițiștii au constatat că bărbatul este căutat de autoritățile din Germania, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.

Pe numele lui era emis un mandat european de arestare pentru săvârșirea unor infracțiunii contra proprietății.

Persoana în cauză a fost predată unui echipaj din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Satu Mare.

De aici, el a fost dus la instanță cu propunerea de arestare preventivă.

Doi români, reținuți la frontieră pe baza unor mandate europene de arestare, eliberați de judecători

Pe 5 iunie 2019, magistrații Curții de Apel Oradea au amânat pentru 19 iunie cauza în care este cercetat Daniel Rău în vederea traducerii mandatului european de arestare în limba română. .

Totodată au respins ca nefondată propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea privind arestarea provizorie a persoanei solicitate Rău Daniel și au decis punerea în libertate a acestuia.

Explicația judecătorilor bihoreni este că procurorii germani nu acționează independent de puterea executivă (guvernul) și nu poate fi considerat „autoritate judiciară emitentă”.

Semnalarea în vederea arestării a fost introdusă în Sistemul de Informaţii Schengen (SIS) în baza unui mandat european de arestare emis Parchetul din Nürnberg-Fürth, Germania.

„Potrivit paragrafului 88 din hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauzele conexate OG (C-508/18) şi PI (C-82/19 PPU) parchetul german este expus riscului de a fi influențat de puterea executivă în decizia de emitere a unui mandat european de arestare, astfel că acest parchet nu pare a îndeplini una dintre cerințele impuse pentru a putea fi calificate drept „autoritate judiciară emitentă”, în sensul articolului 6 alineatul (1) din Decizia cadru 2002/584/JAI a Consiliului din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare și procedurile de predare între statele membre, și anume cerința de a oferi garanția că acționează în mod independent în cadrul emiterii unui astfel de mandat de arestare”, se arată în decizia judecătorilor.

Daniel Rău a fost pus în libertate după ce fusese reținut pentru o perioadă de 24 de ore de către procurorii români.

Decizie inedită: Extrădarea nu se poate face într-o țară în care nu există stat de drept

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!